Напусна ни Наум Шопов

Бележитият актьор Наум Шопов почина на 81-годишна възраст, съобщиха от Съюза на артистите в България

Напусна ни Наум Шопов

Със снимка на актьора и текст In Memoriam официалната страница на Народния театър "Иван Вазов" също потвърди тъжната вест.


 

Актьорът е починал днес, 18 април, в в Правителствена болница, където е постъпил преди три дни заради проблеми със сърцето.

 

Големият ни актьор е роден на 27 юли 1930 г. в Стара Загора, в семейство на бежанци от Смърдеш, Костурско. Майка му, актрисата Мара Шопова играе с него в постановки на Старозагорския театър, когато малкият Наум е едва на няколко месеца. По-късно, естествено в същия театър идват и първите му роли като стажант-актьор. Баща му, Христо Шопов пък дълги години бил директор на читалищния театър в града. Шопов няма завършено висше образование. Съпруг е на Невена Симеонова, актриса.

 

В театъра Наум Шопов е работил с най-изтъкнатите български режисьори като Крикор Азарян, Леон Даниел, Иван Добчев, и е играл Хамлет, Робеспиер, дон Базилио, Сократ, крал Лир, Крап и много други.

В киното дебютира като агента Жорж в Бедната улица на Христо Писков. Все играе отрицателни персонажи. После го открива Въло Радев, който прави забележителни филми – “Крадецът на праскови” и “Цар и генерал”. Незабравими са превъплъщенията му във филмите “Случаят Пенлеве”, в комедии като “Вилна зона” и “Топло”, в криминалета като “Инспекторът и нощта”, саги като “По дирята на безследно изчезналите” и най-вече, като Борис ІІІ в “Цар и генерал”. Участва във филма “Иконостасът”, по романа на Димитър Талев “Железният светилник”, където режисьори са Тодор Динов и Христо Христов.