Преглед на печата

Още три мерцедеса за хората на Доган. Тръгна пазарлък за постове

Преглед на печата

24 часа

Още три мерцедеса за хората на Доган

Tри мерцедеса за 70 380 си е купила миналата година партията на Ахмед Доган. За компютри, телевизори, климатици, камери и друга техника ДПС е похарчило 171 165,22 лв., показва още отчетът на движението за 2011 г.

Сметната палата вчера публикува финансовите доклади на всички политически сили, спазили закона. "Автомобилите не са на старо, но цената е ниска, защото са рециклирани", обясни секретарят на движението Мустафа Карадайъ.

Колко от партиите подадоха отчети, кои нарушиха правилата и какво ги очаква.

Данните пръв огласи "24 часа" след допитване до партиите преди месеци.

От ДПС единствени са посочили по-конкретни разходи. Общо отчетените за 2011 г. са 9,6 млн., от които 3,9 млн. са за материали и консумативи, а останалите за външни услуги: медийни изяви, музикално-артистични прояви по изборите, наеми и др.

24 часа

Джеймс Уорлик: Не съм отзован


"Информацията, че съм отзован обратно във Вашингтон, не е вярна", категорично заяви посланикът на САЩ в България Джеймс Уорлик  пред журналисти в Лозен.

Той отрече и да има конкретна дата за завръщането му в Щатите.

„Няма никаква ясна дата за това - кога точно ще приключи моят мандат. Както на всеки посланик, и на моя мандат ще дойде краят и ще дойде нов посланик, който ще ме замени", каза Уорлик. „Сенатът има специална процедура, която определя кой ще бъде нов посланик", обясни още той

Труд



Тръгна пазарлък за постове

Политически пазарлъци за сладки изборни постове вървят в средите на ГЕРБ.

Мандатите на няколко комисии изтичат тази година и шефовете им треперят дали ще си запазят местата. Повечето имат основание, тъй като са били поставени там от тройната коалиция.

Първи падна шефът на дискриминацията Кемал Еюп, който заемаше поста цяла година след края на мандата си.

Предстоят промени в Комисията за защита на личните данни, в Държавната комисия по сигурността на информацията и в Съвета за електронни медии, където има много управници, поставени от БСП, ДПС и НДСВ.

Труд

Версия: Обирът край Ловеч ръководен от Солун

Петимата бандити, ограбили близо 2 милиона лева от микробус инкасо в сряда вечерта, още същата нощ са преминали границата с Гърция. Това гласи една от версиите на МВР за дръзкия обир, извършен на пътя Севлиево-Ловеч.

Има вероятност командният център, както и крайният маршрут за бягство на престъпниците да се намират в Солун или околностите му. "Те може вече да са там и да харчат", не изключиха спецполицаи.

Стандарт

Обир като в Отплата

Обирът от новия сериал "Отплата" се случи на живо. Маскирани и въоръжени бандити нападнаха и ограбиха пълна с чували пари кола. Екшънът се разигра на стария път между Севлиево и Ловеч в сряда вечерта. Тв зрителите видяха как се обира брониран автомобил инкасо в отминал епизод на кримката по Нова тв. Горе-долу същото се случи и с колата на G4S, която превозвала 5 милиона лева от банкови клонове в три града.

Апашите били с полицейски бронежилетки и палки. Те блъснали с буса си колата с инкасото и след това стреляли във въздуха. Секунди по-късно още два джипа спрели отстрани.

Шофьорът и охранителят от G4S не оказали съпротива и останали в колата. Паник-бутонът отказал, а GPS сигналът бил пропаднал. Един от грабителите извадил флекс и разрязал ламарините. По неясни засега причини апашите взели само две чувалчета с пари.

Стандарт

Дянков не се сърди на БНБ


Финансовият министър Симеон Дянков оправда острата реакция на БНБ срещу правителственото решение пари от Сребърния фонд да се влагат в български държавни ценни книжа.

"Ако аз бях гуверньор на БНБ, щях да напиша същото писмо", каза вицепремиерът пред БНТ. Според него противоречието с централната банка идвало от това, че фондът, в който се трупат средства за изплащане на пенсии в бъдещ период, е замислен като пасивен резерв, а той имал желание да постигне доходност.

"Тяхната основна задача е пазене на банковата стабилност на държавата. Финансовото министерство и управителният съвет на фонда обаче имат и втора задача освен стабилността - доходност за бъдещите пенсионери", заяви Дянков. Проектът му, който бе приет от кабинета, предвижда още т. г. до 30% от средствата в Сребърния фонд да се инвестират в български ДЦК. Този дял ще расте с по 10% всяка година до достигане на 70% през 2016 г. Според БНБ подобна инвестиция носи сериозни рискове, като на първо място е намаляването на фискалния резерв. Като контрааргумент Дянков сочи примери с други страни от ЕС, в които сходни фондове също инвестирали в местни ДЦК.

Монитор

Фалшиви полицаи задигнаха 2 млн. лв.


Фалшиви полицаи нападнаха брониран автомобил и задигнаха два чувала с пари. Според първоначалната информация нападателите са отмъкнали към 2 млн. лв. Нападението било извършено в сряда около 19,45 часа в района между севлиевското село Петко Славейково и ловешкото село Къкрина.

Бронираният инкасов автомобил на фирмата „G4S", пътувал по стария третокласен път от Севлиево за Ловеч и в него освен шофьора имало и един охранител. Внезапно отстрани изскочил микробус с десен волан и чуждестранна регистрация, който ударил челно инкасовия автомобил и му препречил и блокирал пътя.

Монитор

5 милиона лева за чужди хирурзи у нас


Допълнителни 5 млн. лева да бъдат отпуснати от държавния бюджет за чужди топспециалисти, които да извършват сложни животоспасяващи операции у нас. Това е предложил здравният министър Десислава Атанасова.

Тя уточни, че идеята й е одобрена от премиера Бойко Борисов и кабинета и по този начин нуждаещите се от лечение деца няма да напускат страната, а ще получават възможно най-доброто лечение.

Монитор

Дон Цеци трупа пачки в каса


628 хил. лв., или близо три пъти над държавната субсидия от 212 хил. лв. като част от Коалиция за България, е натрупал в партийната си каса Дон Цеци. Лидерът на „Евророма" е отчел пред Сметната палата близо 130 хил. повече в касата спрямо 2010 г. В същото време отчетът на партията на Цветелин Кънчев показва, че на щат за него работят само трима души.

Лидерът на един от коалиционните партньори на БСП е отчел ръст на служителите си спрямо 2010 г., когато администрацията е била от един началник и един подчинен. Разходите за краткосрочни и постоянни заплати на персонала са общо 34 хил. лв. за година, като в това число влизат и платените 5 хил. лв. осигуровки. Това означава, че служителите в партията са получавали средно под 1000 лв. на месец брутна заплата.

Сега

Университетите вече произвеждат професори "на килограм"


Истински бум на професорите и доцентите се наблюдава в университетите и научните организации за последните 15 месеца. За малко повече от една година предимно вузовете и в по-малка степен институтите на БАН са си "произвели" 309 професори, а новите доценти са 361. По-голямата част от новите хабилитирани лица са във вузовете - 249 професори и 305 доценти. Това показва справка на министерството на образованието за периода 28 декември 2010 - 1 март 2012 г., представена на ресорната парламентарна комисия.

Данните са за периода, в който действат новите правила за израстването на научните кадри, записани в закона за развитието на академичния състав. С него процедурата по избора на хабилитирани лица беше напълно децентрализирана - вузовете получиха право сами да произвеждат научните си кадри, научните звания се превърнаха в длъжности, а висшата атестационна комисия беше закрита. След промяната липсваше обобщена информация за процеса на научно израстване сред преподавателите в университетите и научните организации. Законът вмени задължение на просветното министерство да обявява новите професори и доценти в регистър, но ако изобщо има такъв, той не е публичен.

Дума

Дават топлофикациите ни на европейския съд


Хиляди дела срещу топлофикациите са дадени на европейския съд. Това съобщи вчера адвокатът Незрет Бабучев, който е сезирал европейските институции за противоречивата съдебна практика у нас по спорове с топлофикациите. Съдът на европейската общност трябва да се произнесе, че при противоречия във вътрешното ни законодателство валидни трябва да бъдат европейските директиви, обясни Бабучев. Той припомни, че има хиляди дела на потребители срещу "Топлофикация", които са или блокирани, или отхвърлени. Близо 70% от жалбите при омбудсмана са именно срещу топлофикациите. Бабучев изрази недоумение от отказа на Върховния касационен съд по споровете с "Топлофикация" -  София, и посочи, че при противоречия в съдебната система е наложително хармонизиране с европейските практики. Според него до един-два месеца ще има решение на най-високо равнище за това кое право е приложимо у нас. Kато адвокат, спечелил 200 дела срещу топлофикациите, Бабучев заяви, че се е натъквал на фрапиращи нарушения в действията на дружествата спрямо абонатите. "Едно от основните закононарушения на "Топлофикация"- София, е, че не може да покаже документ, че някой абонат по свое желание й е станал потребител. В същото време потребителят няма да има възможност да се откаже от услугите й, което по думите му е "крепостническо право".