Живи скелети в дом за деца

Това е една от обединяващите теми за съботните издания

Живи скелети в дом за деца

"ТЕЛЕГРАФ"
„ДЕТСКИ КОНЦЛАГЕР В ПЛЕВЕН"
Най-големият дом „Майка и дете" у нас в Плевен се оказа детски концлагер. Не дом, където се грижат за децата, а място, където ги изтезават. Бебета и малки деца между 3 и 7 години са държани с дни гладни, лежат урина, без да им се сменя памперсът 24 часа.
„Отзоваха 8 посланици"
Осем български посланици бяха отзовани вчера. С укази, публикувани в .Държавен вестник", от мисиите ни в Македония, Аржентина, Хърватия, Полша, Швеция, Мексико, Куба и Беларус си отиват съответно Раковски Лашев, Стефан Апостолов, Иван Сираков, Иван Найденов, Иван Цветков, Сергей Мичев, Чавдар Николов и Захари Радуков.

"БАНКЕР"
„Задавали се данъчна амнистия?"
Сумата на просрочените данъчни и осигурителни плащания към бюджета, заедно с наказателните лихви по тях, вече надминава 9 млрд. лева. Тези борчове към хазната са натрупани през последните 15 години.
„Общините да мислят и за енергийна ефективност"
Българските общини ще получат още една възможност за европейско финансиране. Очаква се през юни Европейският парламент да приеме нова директива за енергийна ефективност, с която от 2014-а ще се въведе задължителното изискване за ежегодно саниране на близо 3% от публичните сгради.

"КАПИТАЛ"

„Нарича се служба, от служа"
"Нарича се служба, нали помните това? Вие чистите политическата канализация. Това е най-мръсната работа, която демокрацията може да ви предложи!" пише Джон льо Каре в романа "Нашата игра". Проблемът на българските спецслужби обаче е, че вместо да чистят, те по-скоро задръства политическата канализация.
„Нагли, по-нагли, най-нагли"
Едно от най-шумните разследвания за последните години - това срещу групата за отвличания, кръстена "Наглите", завърши на първа инстанция тази седмица. От общо девет обвинени за тринайсет отвличания бяха осъдени четирима, а четирима бяха оправдани. Деветият беше застрелян седмица преди обявяването на присъдата.

 

 "СТАНДАРТ"
„Жоро Бекъма сменя отбора"
Гледаме Чарли Шийн вместо Зуека по bTV
Жоро Бекъма сменя отбора. Легендата на Уоко Мездра вече няма да се вихри от екрана на bTV. Ръководството на телевизията прекрати предсрочно договора с продуцентите на хитовите предавания "Господари на ефира" и "Пълна лудница". От снощи на мястото на господарите Зуека и Геро върви сериалът "Двама мъже и половина"
„Великден на половин цена"
В Банско извадиха чеверметата, в хотелите подаряват сувенири
Великден на половин цена. Седмица преди празниците родните курорти са във вихъра си с оферти за намаления. По морето масово свалят цените, правят отстъпки за масажи и спа процедури, подаряват сувенири. На места дори се предлагат безплатни ароматни вина.

"СЕГА"
Роднини на жертвите от кораба "Илинден" съдят за милиони застрахователя "Лойд"
Минималната присъда от 1 г. затвор за капитана и застрахователя разочарова българската прокуратура
„Държавата се чуди как да озапти цените на горивата"
Правителството вероятно ще предприеме мерки срещу високите цени на горивата, но засега все още не е ясно какви ще са те. "Тенденцията не е добра и не бих се ангажирал да предскажа каква ще е цената на петрола на международните пазари, но засега петролът върви нагоре и ние още от сега мислим за това как ще реагираме при евентуално шоково покачване на цената на петрола или поскъпване на долара", каза вчера министърът на икономиката Делян Добрев.

"ТЕЛЕГРАФ"
„Плащаме тока на фирми длъжници"
Сметките ни за ток може да са по-малки, ако не трябваше да компенсират и дълговете на големи индустриални предприятия като държавното ВМЗ-Сопот, частните ГОРУБСО-Мадан, ОЦК-Кърджали, "Полимери" и др. Това обясни новият шеф на Българския енергиен холдинг Михаил Андонов в интервю за "Труд". Той предлага още цените на електроенергията да се определят на 3 месеца, вместо на една година, за да бъдат по-плавни увеличенията.
„103 животни ченгета пазят София"
Левски" и „Локомотив" (Сф)мерят сили днес в мач за държавното първенство.
Дербито е огромно предизвикателство към силите на реда. Неведнъж при напрегнати двубои като този се налага буйни фенове да бъдат усмирявани, за да не се бият и да не трошат.

„ПРЕСА"
„По 3 г. затвор за кражба и изнасилване"
Съдът в Смолян и Горна Оряховица с един аршин за двете престъпления
Еднакви наказания - по 3 г. затвор, дадоха съдии в Смолян и в Горна Оряховица за изнасилване на 16-годишно момиче и за кражба на 4-годишна кобила. Решението е окончателно.

 

„24 ЧАСА"

„Живи скелети в дом за деца"
"Видях деца с увреждания на 16 г., които са 16 кг, и 10-годишни с тегло 5-6 кг. Нечовешко е!" Това каза здравният министър Десислава Атанасова след внезапно посещение в дома за медико-социални грижи в Плевен. Децата са 152, а персоналът 174 души - достатъчно са за по-адекватна грижа, заяви Атанасова. Въпреки че влезе изненадващо в приюта, тя разкри, че предния ден е изтекла информация за идването й.
"Намерих децата със сменени памперси в леглата, застлани с чисти чаршафи. До тях имаше персонал, но цялата сграда миришеше на урина. Когато слязохме в пералното отделение, попаднахме на напикани чаршафи", заяви Атанасова.