133-метров паметник на Левски край Свиленград

133-метров паметник на Левски край Свиленград
Монументалният комплекс „Васил Левски" ще е най-големият мемориален комплекс в България и един от най-големите в целия свят. Това обявиха ръководителите на проекта на пресконференция, в която участие взеха кметът на община Свиленград Георги Манолов и председателят на общинския съвет Георги Еленков.

Той ще бъде изграден до главен път Е 80, край Свиленград, на площ от 52 дка, предоставена безвъзмездно от община Свиленград.

Комплексът включва 133-метров паметник на Апостола, интерактивен музей с най-ярките моменти от цялата българска история, информационен център, изложбена зала и зони за отдих.

„Неотдавна община Свиленград спечели финансиране от Европейския съюз за облагородяване на района около Паметника", обясни Георги Манолов.


„На площ от над 300 дка ще бъде изграден парк с места за почивка. Това ще промени и облагороди целия облик на района. Смисълът на всеки паметник е да привлича хора и да им въздейства", допълни той.

Идеята за изграждането на монументален комплекс Васил Левски е на Илиян Матеев, Председател на Сдружение „Аз обичам България". Сдружението ще ръководи проектирането, финансирането и изграждането на целия комплекс.

Проектът започва със собствени средства на учредителите на Сдружение "Аз обичам България".

 

„Още преди началото на дарителската кампания събрахме около 75 000 лева, като тази сума непрекъснато нараства", обясни Илиян Матеев.

Другите начини, чрез които ще бъдат набирани средства за изграждане на комплекса, са още доброволни дарения от фирми и физически лица, SMS кампания и продажба на сувенири и артикули с надпис „Аз обичам България".

По предварителни изчисления стойността за изграждане на мемориалния комплекс е 4 милиона евро. Кампанията по набиране на средства ще продължи от 2 до 5 години, когато се планира да приключи и изграждането на целия комплекс.

По проекта за изграждане на монументален комплекс Васил Левски работят конструктори с ръководител доц. д-р. инж. Людмил Оксанович, преподавател в Университета по архитектура, строителство и геодезия в София и архитекти с ръководител - арх. Емил Драганов, също преподавател във ВИАС. Скулптор е Илия Иванов - с многобройни изложби у нас и в чужбина в продължение на 40 години и с опит в изграждането на паметник на Апостола.


Източник: NEWSBG
Коментирай

Споделете в социалните мрежи:

Google+