Първият випуск на ЕСПУ “П. Р. Славейков” – 26 години по-късно

След 26-годишно отсъствие от ученическата скамейка, специалният първи випуск на ЕСПУ “П. Р. Славейков” прекрачи отново училищния праг и се потопи в уникалната атмосфера на славейковци.

През далечната 1981 г. от основно, училището се преименува в ЕСПУ. Тогава трите паралелки осми клас решават да се доверят на своите учители и да завършат средно образование в същото учебно заведение. И сега, 26 години по-късно, порасналите вече тийнейджъри отново се срещнаха с класната си ръководителка Стела Чочкова и със славейковци от горен курс.
В навечерието на 100-годишния юбилей на училището като равносметка прозвучаха спомените на бившите славейковци. “Ние учехме в най-хубавото училище! Вие, учителите, ни дадохте летящ старт в живота! Бяхме и си останахме човеци! Огромна благодарност за всичко, което научихме от вас!”. И наред със спомените, бившите възпитаници не пропуснаха да посъветват настоящите славейковци: “Това, което имате като база, е разкош! Радвайте й се и я пазете! За вас е привилегия, че учите тук, защото винаги сте крачка напред пред другите! Училище “Петко Рачов Славейков” е емблема за град Добрич!”