Номинирани за „Човек на годината“

От днес до 6 декември всеки може да подкрепи своя кандидат на сайта www.humanoftheyear.org. Гласуването става с валиден мейл адрес. От един мейл може да се гласува само веднъж за даден кандидат. Няма ограничение за броя кандидати, които човек може да подкрепи.

27 са номинираните граждани и организации към момента. Tе са от различни области на правозащитната сфера, и със своите постъпки са допринесли за защитата и утвърждаването на човешките права. Номинациите са индивидуални и групови.
От 1 септември до 31 октомври всеки можеше да номинира човек или организация – заради конкретни правозащитни постъпки, извършени в периода ноември 2009 – октомври 2010 г. Журито допускаше онези номинации, които отговарят на определени, описани на сайта, критерии.
Измежду получените номинации журито ще избере носител на наградата „Човек на годината 2010″, както и двама подгласника. Te, както и носителят на наградата на публиката – събралият най-много гласове при онлайн гласуването, ще бъдат оповестени на церемонията по връчването на наградата на 10 декември 2010 г.
Наградите „Човек на годината“ нямат финансово изражение. Целта им e да дадат символично признание. Носителят на голямата награда получава статуетка и грамота, останалите наградени – плакет и грамота.
Миналата година с голямата награда „Човек на годината“ 2009 бе отличена учредителката на Центърa за защита на правата в здравеопазването Теодора Захариева. Носител на наградата на публиката стана „Спаси, дари на…“ - организация, която подкрепя кампании за лечение на деца.


Номинираните за 2010 г. са организаторите на София Прайд 2010, Младежка организация „ЛГБТ действие“, Фондация „Куиър България“, Радослав Стоянов и Добромир Добрев, които работят в подкрепа на правата на гей, лесбийки, бисексуални и транссексуални.
Адв. Валерия Иларева и адв. Диана Даскалова, работещи за правната защита на бежанци и имигранти. Джавед Нури – активист за правата на бежанците и имигрантите в България.
д-р Владимир Атанасов, изправил се срещу политиката на Министерството на здравеопазването заради „финансовия и организационен колапс в болничните заведения“. Доц. Константа Тимчева, номинирана заради проявена човешка и лекарска доблест в защита на онкоболните си пациенти. Иван Димитров от Асоциацията на пациентите с бъбречни заболявания. Анета Феодорова и Светлана Атанасова от Асоциация Муковисцидоза, две майки, номинирани заради упоритата им борба с институциите. Георги Елчинов, заради застъпничество му за правата на пациентите. Снежана Денкова, юрист и майка, загубила 17 годишния си син в борбата с дрогата. Води сама дело и осъжда България заради липса на политики към наркозависимите. Ангелина Бонева, заради работата си в подкрепа на онкоболните.
Иво Инджев, Виза Недялкова, общественици и журналисти.
„Електронна граница“ – организация, борещa се за правата на интернет потребителите в България.
Виолина Харалампиева, инициатор на акция в подкрепа на хора, живеещи на ръба на бедността. Ивелин Кичуков, заради “работата му за насърчаване на социалната отговорност сред българския бизнес”.
Пенелопе О`Съливан от фондация „Сийдър“, работеща за интеграцията на деца с увреждания в обществото. Александър Миланов, млад човек, отдал почти десетилетие за защита правата на децата, самият той отраснал в дом. адв. Даниела Доковска, заради застъпничеството й за правата на децата с ментални увреждания в домовете.
Виктория Зарева за борбата й за правото на равни условия при класирането на деца в столичните детски градини.
Петър Кичашки, активист за правата на хората с увреждания.
ХОРА (Хора срещу расизма), гражданска група – инициатива срещу неонацизма, расизма и ксенофобията.

————
На 10 декември 2008 г. БХК за пръв път връчи наградата си за принос към правата на човека. Първите лауреати бяха съдиите от Върховния касационен съд Албена Бонева, Костадинка Арсова и Мими Фурнаджиева.
На 10 декември 1948 г. Общото събрание на ООН приема Всеобща декларация за правата на човeка. Международният ден на правата на човека се чества от 1950 г.
Журито на тазгодишните награди ще е в състав: Маргарита Илиева, заместник-председателка на БХК, директорка на правната програма на комитета и председателка на журито; Десислава Петрова, администратор кампании в БХК; Десислава Симеонова, програмен директор на БХК, Иван Бедров, журналист; Мими Фурнаджиева, съдия от ВКС; Теодора Захариева, председател на Центърa за защита правата в здравеопазването; Яна Бюрер Тaвание, директор кампании на БХК.
Българският хелзинкски комитет е независима, неправителствена организация за защита правата на човека. Основан през 1992 г., БХК осъществява мониторинг на правозащитната ситуация в България в няколко приоритетни области: права на личността, на жените и хората с увреждания, на етническите и религиозните малцинства, права на детето, защита от изтезания и малтретиране, права на бежанците и мигрантите, свобода на словото и достъпа до информация, положението на хората в затворени институции, проблеми на системата за наказателно правосъдие.