Москва преглътна Белене; ГЕРБ и БСП си мерят потентността

Това са основните теми във водещите заглавия на съботния печат

Москва преглътна Белене; ГЕРБ и БСП си мерят потентността
"Белене".

„Стандарт":

Москва преглътна Белене

Русия преглътна българското "не" за атомна централа в Белене. Опасенията, че Москва ще ни поиска един милиард неустойки за спрения проект не се оправдаха. Това стана ясно след срещата на икономическия министър Делян Добрев с руския му колега Сергей Шматко и вицепремиера Игор Сечин. България ще плати само готовия реактор и работата по площадката за Втора АЕЦ. Очаква се сумата да е около 180 млн. евро, но точната сметка ще направи работна група, обясни Добрев.
От 1 април до края на годината ще купуваме руския газ с 11% по-евтино, съобщи другата добра новина министърът. Българите обаче няма да усетят намалението, защото то е калкулирано в цената на синьото гориво у нас.
От следващия месец то ще поскъпне с близо 13%, а не с 26 на сто, както искаше "Булгаргаз".


Скандали.

„Труд":

ГЕРБ и БСП си мерят потентността

Скандал между бившия министър на вътрешните работи Михаил Миков (депутат от БСП) и настоящия МВР шеф Цветан Цветанов на тема чий политически кабинет е бил по-потентен, се развихри по време на парламентарния контрол.
В отговор на въпрос на депутата от ГЕРБ Димитър Главчев за издръжката на политическия кабинет в МВР, вицепремиерът се похвали, че под негово ръководството министерството е било оптимизирано, за разлика от ситуацията при предишното, което било "импотентно".


Протести.

„Дума":

Металурзите от ОЦК тръгват към София

Металурзите от ОЦК - Кърджали заплашиха вчера, че ако исканията им не бъдат удовлетворени в най-кратки срокове, ще започнат от следващата седмица протести и в София. 29-и ден продължиха ефективните протестни действия на работниците и служителите от комбината. Въпреки обещанията на работодателя, че заплатите им ще бъдат изплатени, вчера преводи към банковите сметки на работниците не бяха постъпили.
Металурзите от ОЦК отново блокираха основния път между Кърджали и Хасково от 9,30 до 10,30 ч. За днес инициативният комитет предвижда пътят между Кърджали и Хасково отново да бъде блокиран за час.


Убийство.

„24 Часа":

Задържаха Златко Георгиев за убийството на Банскалията

Криминално проявеният Златко Георгиев е замесен в жестокото убийство на председателя на фен клуб "Пирин" Димитър Сукалински - Банскалията. Това разкри в Благоевград вътрешният министър Цветан Цветанов.
Полицейски служители обискираха дома на Златко Георгиев в квартал "Струмско" в града, а по-късно той бе задържан.
„Колегите работят много сериозно за задържане на убийците", каза вътрешният министър и не пожела да разкрие повече подробности.


Болест.

„Новинар":

Шок! Стилиян Петров с тежка левкемия

Капитанът на българския национален отбор по футбол Стилиян Петров е сполетян от тежко заболяване, гръмнаха медиите в Англия. Халфът на "Астън Вила" има остра левкемия, като шокиращата новина бе потвърдена и на официалния сайт на клуба.
"Петров се оплакваше от отпадналост и висока температура след мача с "Арсенал" преди седмица и премина тестове при Д-р Йън Макгинес. За съжаление става въпрос за тежка форма на левкемия. Диагнозата бе потвърдена от експерти по хематология. Подкрепяме Стилиян и семейството му в този ужасен момент и ще окажем пълно съдействие.