Директните продажби изграждат доверието между потребителя и пчеларя

Мнението е на Недялка Михова от гр. Добрич, удостоена с титлата „Пчелар на годината“ от Добрички панаир

Директните продажби изграждат доверието между потребителя и пчеларя

Седем удостоверения за търговия на пчелен мед съгласно Наредбата за директни продажби е издала Областната дирекция по безопасност на храните в Добрич. Общо 83-ма са пчеларите в страната, които имат право да доставят продукцията си директно на потребителя. Сред тях е и Недялка Михова от Добрич, която отглежда 100 пчелни семейства вече девет години. Предлага както пчелен мед и пчелни продукти, така и различни лакомства от мед, тахан, прополис и др.


 

Според нея идеята на директните продажби е не само да се популяризират пчелните продукти, а да се изгради доверие между клиент и пчелар. Производителката разчита на директната връзка, на срещата с клиента, за да се представят свойствата и качествата на пчелните продукти и да се види кой стои зад продукцията. Прекият контакт с потребителя е най-добрият начин за представяне на пчелния мед. 

 

За да произведе качествен мед, Недялка Михова е разположила пчелините си в три гористи местности в Добричка област. От тях добива мед от рапица, акация, лавандула, едра лайка, слънчоглед, липа, магарешки бодил и др. През изминалата стопанска година е добила 2 тона мед. Реализацията на вътрешния пазар дава възможност за по-добри доходи, въпреки че през последните пет години цената е постоянна около 6-7 лева. В същото време консумативите и разходите растат. Цената за износ обаче е много по-ниска. Преработвателите дават по 3,80-4,20 лв. за килограм полифлорен мед. Едва през изминалата стопанска година е отчетен ръст от 0,20 евро на килограм мед при експорт.

 

На специализираното изложение „Пчеломания“, провело се в Добрич от 22 до 24 март, Недялка Михова получи от организаторите от „Добрички панаир“ награда за Пчелар на годината. Според нея много от нейните колеги от Добричка област заслужават това отличие, защото полагат много труд и усилия. Но най-важен и заслужаващ уважение според Михова си остава неуморният труд на пчелите.