Потвърдиха ареста на осъждан 14 пъти

Окръжен съд – Добрич остави в ареста 22-годишния Белчо Б. Р. от село Безмер, община Тервел.

Потвърдиха ареста на осъждан 14 пъти

Той е обвиняем по досъдебно производство за това, че за периода 12 – 18 март в град Тервел е отнел мъжки и дамски часовник, 2 мобилни телефона, сребърна верижка, домашна и автомобилна аларма и титаниева верижка с кръст.

На 23 март Районен съд – Тервел е взел спрямо него най-строгата марка за неотклонение и Белчо обжалва това определението пред въззивния съд.

Окръжен съд – Добрич прецени, че ожалваният съдебен акт е правилен и законосъобразен. 22-годишният е обвиняем за квалифицирана кражба, извършена при условията на опасен рецидив. Събраните в досъдебното производство доказателства водят до обосновано предположение, че той е извършил деянието, за което е привлечен да отговаря.


 

От свидетелството му за съдимост въззивният съд установи, че в периода 2006 – 2010 г., включително като непълнолетен, Белчо е осъждан 14 пъти. Част от осъжданията му са също за кражби, а всяко от деянията е било по-тежко от предходното. Той е търпял наказания ефективно лишаване от свобода. Тези факти мотивират Окръжен съд – Добрич да приеме като правилни изводите на районния съд, че съществува реална опасност, младежът да се укрие или да извърши друго престъпление.

 

Въззивният съдебен състав смята, че многобройните осъждания говорят за изградена у Белчо липса на уважение към правовия ред. С тези съображения, Окръжен съд – Добрич намира, че са налице всички предпоставки за вземане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 22-годишния. Съдът коментира като вярно посоченото от адвоката му: че е признал вината си, върнал е отнетото имущество и има постоянен адрес. Предвид предходните осъждания на Белчо, те не могат да мотивират съда да измени мярката в по-лека.

Определението на Окръжен съд – Добрич е окончателно.