Преглед на печата

Румъния посегна на 17 мили от нашето море заради газ

Преглед на печата
Претенции.
 
„24 часа":

Румъния посегна на 17 мили от нашето море заради газ


Румъния обяви изненадващо териториални претенции към България и посегна на 17 мили от района на черноморския шелф заради находище на газ.
Румънският външен министър Кристиан Дяконеску, който наскоро отложи визитата си у нас, заяви пред местната телевизия Digi 24, че има необходимост да се уточни морската граница между двете държави.
Според него трябва да се проведе политическа дискусия по въпроса за разграничаване на континенталното плато и морската територия с България. Дяконеску уточни, че става въпрос за държавната граница по море между двете страни - общо 17 морски мили.

 „Белене".

„Дума":

"Росатом": Уморихме се да чакаме решение за "Белене"

Колкото по-скоро българското правителство вземе политическо решение за по-нататъшната съдба на проекта "Белене", толкова по-добре, защото в "Росатом" вече има определена умора от безкрайните промени в позициите на разни чиновници от българската страна. Това заяви пред журналисти Сергей Кириенко, президент на руската компания "Росатом", собственик на изпълнителя на българския ядрен проект - "Атомстройекспорт" (АСЕ), цитиран от "Интерфакс" вчера. Той добави, че досега руската страна не е получавала от правителството на България политическо решение за АЕЦ "Белене".
Миналия петък премиерът Бойко Борисов първо съобщи, че преди месец е пратил двама министри да кажат на руснаците, че проектът "Белене" се спира, а поръчаният реактор ще бъде платен и сложен на площадката на АЕЦ "Козлодуй".
 
Нови министри.


"Стандарт":

Подкова и рецепта за новите министри

Двамата нови министри - Десислава Атанасова и Делян Добрев, бяха "подковани" вчера от предшествениците им. Стефан Константинов подари на наследничката си рецепта за министерско дълголетие: да не опитва големи реформи в здравеопазването, да не гледа в канчето на фармацевтичния бизнес, ако не пие от него, и на големите хора да казва "да", поясни Константинов. Атанасова обаче заяви, че няма да го послуша.
Новият титуляр в икономиката пък получи от Трайчо Трайков истинска огромна подкова. По-рано пред депутатите Добрев си постави цел до края на годината на малкия и средния бизнес да бъдат дадени между 800 млн. и 1 млрд. лв. по линия на програма.

Мерки.

„Новинар":

Гаранция от 3000 лева и подписка за трима от „Фактуристите"


С подписка и гаранция от 3000 лева се разминаха трима от „Фактуристите". Това реши спецсъда относно искането на специализираната прокуратура за мярката на неотклонение на Петър Дзивев, Георги Димов и Галина Ангелова.
Според магистратите липсват данни за това, че Димов и Ангелова са членове на престъпна група. „Липсва обосновано предположение за извършване на деянието по членство в престъпно сдружение", пише в мотивите на съда. Въпреки че има обективни данни , че Петър Дзивев имал „ръководни действия на престъпно сдружение", няма налице организирана престъпна група.

Глоба.

„Труд":

"Големият кеш" прибрал 14,6 милиона лева

Съдът окончателно е приел играта "Големият кеш" за хазартна, а организирането й без лиценз - за незаконно, съобщи Държавната комисия по хазарта (ДКХ). От нейно прессъобщение стана ясно, че ведомството е наложило санкция от 50 000 лв. на "Космо България Мобайл" ("Глобул") за организиране на хазартна игра без лиценз. "Глобул" вчера отказа коментар по случая.
"Големият кеш" се провеждаше от 21 септември до 27 декември 2009 г. В нея с участието във викторина с SMS-и на цена от 1 лв. без ДДС потребителите можеха да спечелят награди между 15 000 лв. и 500 000 лева.