Преглед на печата

Първанов бил с оферта към Станишев. Милионерите се увеличили с 54% за 2 години

Преглед на печата
„24 часа"

Гугъл открил в Чикаго Павел Тренев, свил $ 6 милиона от Чорни?
Павел Тренев, подсъдим за източване на $ 6 млн. от Централна кооперативна банка през 1995 г. и издирван от 2004 г., най-вероятно се крие в Чикаго, разкри адвокатът му Сава Гергинов пред "24 часа".
Делото срещу Тренев, който се счита за един от приближените до кръга "Орион", се води задочно.

Милионерите се увеличили с 54% за 2 години

553-ма българи държат общо 1,3 млрд. лв. в банки. Толкова са депозитите над 1 млн. лв. към края на декември 2011 г. За сравнение - влоговете до 1000 лв. са около 10 млн. броя и в тях има малко над 1 млрд. лв. Изчисленията направи Иван Джонов, шеф на "Частно банкиране" в УниКредит Булбанк, на база данните на БНБ.

11% е делът на депозитите над 200 000 лв. от всички около 31 млрд. лв. в банките. Милионерите са се увеличили с 54% за 2 г., а сумите в тях - с 50 на сто. (Подробности виж в графиката в галерията.)

Парите се увеличават заради натрупването на лихви. Склонността към спестяване също е засилена. Средства се държат на личен депозит на собственика на фирмата.

„Труд"

162-ма кметове без допуск до тайни

Едва 102-ма от 264 общински кметове имат сертификати за допуск до тайни. Данните са от годишния доклад за 2011 г. на Държавната комисия по сигурността на информацията (ДКСИ), който ще бъде представен пред журналисти в сряда. Това означава, че останалите 162-ма градоначалници нямат право да четат военновременните планове и инструкциите за работа при кризи, които са заключени в сейфове в общините.

Първанов бил с оферта към Станишев

Сделка за разделянето на постовете в левицата е предложил президентът Георги Първанов (2002-2012) на председателя на БСП Сергей Станишев. Това стана ясно късно в неделя в Разград, където бившият държавен глава се срещна със социалисти.

„Стандарт"

Фалит, ако бавиш заплати
Фалит за фирми, които бавят заплати. Това е сред най-радикалните идеи за промени на Търговския закон, предложени за обществена дискусия от правителството. В момента шефове масово разиграват с пари служителите си.  Само през миналата година трудовите инспектори са съставили над 2300 акта за забавени заплати.

Сега производството по несъстоятелност се открива след подадена молба от длъжник, ликвидатор, кредитор или по искане на данъчните.

Станишев броил по 16 заплати

Над 1 млн. лв. бонуси за година са получили служителите на Министерски съвет при кабинета "Станишев". Така през 2008 г. чиновниците на практика са взели по близо 16 заплати, става ясно от одитен доклад на Сметната палата за финансовото управление на Министерския съвет за периода януари 2008 г. - юли 2009 г. Това е последната година и половина от управлението на тройната коалиция.

„Монитор"

Шофьорският курс става 800 лeва

Между 750 и 800 лв. ще стане цената за качествен шофьорски курс от това лято. Прогнозата направи Красимир Георгиев, шеф на Асоциацията за квалификация на автомобилистите в България (АКАБ). Невъзможно е при постоянното повишение на цените на горивата да бъде осигурено качествено обучение, коментира той.

15% по-евтин газ искаме от Русия

България настоява цените по сега действащите договори за доставка на руски газ да бъдат намалени с 15%, и то от 1 април. Това обяви вчера по bTV Делян Добрев, който наследява на поста досегашния икономически и енергиен министър Трайчо Трайков.

Студентски стипендии само за отличници и бедни

Стипендии да вземат само отличниците и социално слабите студенти. Това препоръчват експерти на Световната банка след направено проучване на българската образователна система. Анализът и предложенията за укрепване на родното висше образование бяха представени вчера пред образователния министър Сергей Игнатов.

„Сега"

Наемането на работници в България става все по-скъпо

В разгара на кризата у нас става все по-трудно за работодателите да поддържат персонала в предприятията си. Разходите им за заплати, осигуровки, обезщетения и други социални плащания са нараснали общо с 9.7% през четвъртото тримесечие на 2011 г. в сравнение със същия период на предходната година, отчете националната статистика. Парите само за възнаграждения се увеличават средно с 9.7%, а за осигуровки и надбавки - с 10.5%. Миналата седмица Евростат класира България на първо място в целия Европейски съюз по ръст на разходи за труд на час, като отчетеното увеличение е дори по-високо - 12.6%.

„Дума"

Миньори спират децата си от училище

Миньорите от Мадан не могат да изпращат повече децата си на училище заради финансови проблеми. Някои от тях вече започнаха да заявяват пред просветното министерство, че спират децата си от учебния процес. Заради некоректния си работодател повечето от хората, работещи под земята, пазаруват месеци наред на вересия от местните бакалии. От щаба на протестиращите са изпратили декларация и до финансовия министър с искане държавата да изплати заплатите в рудодобивното предприятие, които им дължи собственикът Валентин Захариев.

Към протеста на миньорите в края на миналата седмица се присъединиха около 130 работници от флотационната фабрика в Рудозем, която е част от "Горубсо - Мадан".