Преглед на печата

Вестниците в понеделник продължават да публикуват коментари за ремонта на кабинета Борисов.

Преглед на печата
В. „Труд" цитира външния министър Николай Младенов, който уверява, че не е предал "Глупости са, че съм предал приятел, за да спася кожата. Аз не се занимавам с интриги и гледам да си върша работата."
Поводът са твърденията на бившия министър на икономиката Трайчо Трайков, че не той е отговорен за проваления бизнес форум в Катар, а МВнР.
Той отрече и твърденията, че е "плакал на рамото на премиера"...
Трайков му е бил съюзник по много теми, които са били и продължават да бъдат важни за България. И обясни, че няма да каже нито една лоша дума срещу отстранения си колега...
И призна за своя грешката, че не е отменил сутрешния форум на бизнес срещата в емирството...
Според него обаче форумът в Катар е бил успешен и това тепърва ще става ясно - при подписването на договори между наши и арабски фирми..."

В. „Стандарт" продължава темата за оставката на Трайков, като цитира експремиера и лидер на ДСБ Иван Костов:
"Досега не е отстраняван министър, след опит да се измами общественото мнение за истинската причина за неговото излизане от кабинета, каза във Велико Търново Иван Костов. Според него не е имало нито оставка, нито лични мотиви, а Трайков е елиминиран от управлението, понеже е защитавал българските национални интереси по отношение на важни енергийни проекти.
До края на този месец ще стане ясна истинската причина за отстраняването на Трайков, тъй като България трябва да вземе решение за АЕЦ "Белене" и да влезе в преговори с позиция и искане за намаляване на цената на газа, заяви Костов."

В. „Дневник" също цитира тъмносиния лидер:
"Трайков категорично и безкомпромисно отстояваше българския интерес по отношение на руския напън да строят АЕЦ "Белене" със стара технология, със стари турбини, без ясна цена, без ясен инвеститор, без каквито и да било гаранции за това, че такъв един проект няма да елиминира възможностите на България за водене на антикризисна политика, защото ще бъдат хвърлени огромни средства, които ще дадат ефект едва след като кризата отмине", добави Иван Костов.
Въпреки напъните на кабинета "Борисов", не е много голяма възможността да се сключи договора за АЕЦ "Белене", коментира още лидерът на ДСБ.

В. „24 часа"  също отделя на темата за „Белене",  като помества коментар на премиера Борисов:
"Шансовете Русия да се превърне в енергиен партньор на България чрез АЕЦ "Белене" са нулеви. Това обяви премиерът Бойко Борисов пред ТВ7.
Той подчерта, че носи лична отговорност за окончателното решение за „Белене" и че думата на икономическия министър в оставка Трайчо Трайков в случая не е по-тежка от премиерската...
Няма да правим българо-руска централа в Белене, вече трета година спазвам това. И никакъв Трайков, или Трайчо, или който и да било, не може да вземе това решение без мен! По време на моето управление аз българо-руска централа в Белене няма да правя... Телефонното включване на премиера бе провокирано от критиките по негов адрес от страна на Александър Каракачанов и Едвин Сугарев, който се зачуди защо Борисов твърди, че няма да има българо-руски енергиен проект в Белене, но в същото време призовава президента Росен Плевнелиев да проведе референдум.

Отново по темата за енергетиката в. „Сега" дава думата на новия енергиен министър Делян Добрев, който „връща темата за шистовия газ".
"Два дни след като седна в стола на енергийния министър Трайчо Трайков, наследникът  му Делян Добрев върна темата за шистовия газ. "Хубаво е, че тя ще бъде разгледана отново", заяви Добрев. Той настоя за създаване на парламентарна комисия, която да проучва новите методи за добива му и законите на други страни за всякакви подземни богатства. "Приехме мораториум, защото докато вървяха преговорите с "Шеврон", не успяхме да обясним на хората какво представлява шистовият газ и дали е опасен добивът му. Страхът надделя, но волята на политиците е да изпълняват волята на хората.  Новият енергиен министър смята, че шистовият газ може да реши много проблеми в енергетиката ни и ще бъде силен стимул за икономиката. Но признава, че не познава достатъчно добре рисковете от добива му.
Сред приоритетите на Добрев ще е и работата по изграждането на междусистемните газови връзки с Румъния, Гърция и Турция." - пише всекидневникът.

В. „Стандарт" информира, че другият новоназначен министър - Десислава Атанасова, ще предприеме законодателни промени, за да бъдат понижени цените на лекарствата:
"На първо място в приоритетите на бъдещия здравен министър Десислава Атанасова е промяна в лекарствената политика. Сериозни законодателни промени относно цените на лекарствата в този вид, в който са предложени, не са необходими, заяви тя пред БНТ. И се надявам, че когато вече встъпя в длъжността на здравен министър, ще мога да ги реализирам, така че потребителите и пациентите да усетят разликата в цените на лекарствата".
Тя е убедена, че е възможно Националната здравноосигурителна каса да договаря отстъпки от цени на лекарствени продукти за абсолютно всички илачи."

Друга широко отразена тема във всекидневниците са цените на горивата и на топлоенергията.

„Сметката за парно е колкото наем на жилище" - пише в. „Сега", като уточнява, че „с  парите за отопление софиянец може да плаща наема на тристаен апартамент в "Лозенец".

В. „24 часа" цитира председателя на ДКЕВР Ангел Семерджиев, който прогнозира „до 10% по-скъпо парно от април, за тока не е ясно"
"При всички случаи увеличението на цената на газа от 1 април ще бъде над 12%, обяви пред БНР. председателят на ДКЕВР Ангел Семерджиев.

В. „Дневник" помества коментар на Валентин Златев, според когото „няма как цената на бензина да падне".
"Искрено ми се иска цените на нефта да падат, но не виждам предпоставки това да се случи. Светът е в криза. Не виждам предпоставки за сваляне на цените на бензина. Българските политици трябва да мислят как да направят този ценови удар по-лек".
Това заяви генералният директор на "Лукойл България" Валентин Златев...
По повод становището на Комисията за защита на конкуренцията, Златев уточни, че това е "предположение или твърдение за възможно наличие на картел - това е законовата процедура, която те трябва да извървят, за да стигнат до заключение дали има картел или не". - се казва още в статията.

В. „Труд"  от своя страна обявява, че „горивата сигурно са полудели":
"Зареждането на резервоара с бензин или дизел гълта цяла една пенсия, а всички видове транспорт поскъпват. Именно промените в цените на горивата и транспорта пък са удобното обяснение за куп други поскъпвания - завърта се инфлационна спирала, която трудно може да бъде овладяна.