ОУ "Бачо Киро" ще бъде унищожено, а две трети от децата ще останат "зад борда"

Директорът на ОУ „Бачо Киро” Тодор Керанов научи от Добрич Онлайн, че училището се закрива. В момента там се обучават 173 деца в 10 паралелки. По толкова са учениците във „Вапцаров” и „Хан Аспарух”, споделя той.

ОУ "Бачо Киро" ще бъде унищожено, а две трети от децата ще останат "зад борда"

Преди две години Керанов назначава 2 начални учителки от ромски произход, които за настоящата учебна година  са привлекли 63 деца в две подготвителни групи от по 20 и в първи клас – 23. Включени са в проект „УСПЕХ” на образователното министерство с 6 извънкласни форми, за да стимулират допълнително децата от ромски произход да останат в клас.



 

Участват и в друг проект за интеграция с двете подготвителни групи, който стартира утре и предвижда 180 часа усъвършенстване на българския език до края на учебната година, за децата чийто майчин език е различен. С този проект са запознати на съвещание на директорите вчера в общината, но никой не им е казал за съдбата на ОУ „Бачо Киро” и ОУ „Отец Паисий” от следващата учебна година.


В училище „Бачо Киро” работят 16 преподаватели заедно с директора и 4 щата помощен персонал. В рамките на бюджета, макар и малък, на базата на икономии от консумативи, осъществяват и транспорт за децата, които са от най-крайните квартали на Добрич. Със затварянето на училището, две трети от децата ще останат „зад борда”, сподели Тодор Керанов, който от 16 години управлява училището. Според него, максимум 2 месеца след закриването му, то ще бъде разграбено и унищожено.