Борисов разпореди проверка на Великденската спекула

По разпореждане на премиера Бойко Борисов, ще се анализира поскъпването на някои продукти във връзка с великденските празници и ще се търсят мерки и решения. Това каза министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов в Министерски съвет.

Борисов разпореди проверка на Великденската спекула

“Случва се така, че покрай Коледа и покрай Великден някои се опитват, на принципа „ден година храни”, да реализират печалба. Затова премиерът разпореди – до петък моите заместници ще проведат срещи с производителите на свинско, на яйца и на агнешко. Когато се върнем в петък, разпореди аз, министър Дянков и министър Трайков, да направим анализ на ситуацията на цените на пазара и ако някъде има спекула, да се търси къде е тя”, каза Мирослав Найденов.

 

Министърът заяви, че не бива производителите да бъдат обвинявани директно и априори. Много често те произвеждат и предлагат на търговците на нормални цени, но след това по веригата цената до крайния потребител отива до небесата, каза Найденов.

 

По думите му – ако производителите необосновано вдигат цените, използвайки наближаващия празник, ще има корекции по отношение на намеренията на държавата към тях като субсидии.

 

”Няма как като общество ние да субсидираме определени сектори и тези сектори за благодаря” преди двата големи празника, да се случва едно и също всеки път, трябва да се сложи точка, ако вината е в производителите. Ако е някъде по търговската верига, на доставчици, търговци, големи търговски вериги, има други институции, които трябва да следят тези процеси”, каза министър Найденов.