Частично уважиха иск срещу Прокуратурата

Окръжен съд – Добрич осъди Прокуратурата на Република България да заплати на 52-годишния Спиридон Сп. от Сенокос 8 000 лв. обезщетение за неимуществени вреди от незаконно обвинение в извършване на престъпление, по което ищецът е бил оправдан с влязла в сила на 13-ти март 2008 г. присъда.

Частично уважиха иск срещу Прокуратурата

Прокуратурата дължи и лихви върху сумата от 26-ти октомври 2011 г. Спиридон е поискал 30 000 лв., но съдът отхвърли иска в частта за горницата.



Прокуратурата му е повдигнала две обвинения в умишлени престъпления – измама, с причинени вреди в големи размери – 91 млн. и 25 млн. неденоминирани лева. Наложена му е била най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража” за период от 3 месеца и 25 дни. Досъдебното производство продължило 7 години. На 25-ти февруари 2008 г. Районен съд – Добрич е признал Спиридон за невинен и го е оправдал.


Окръжен съд установи, че незаконното обвинение е влошило здравето на ищеца особено през 4-те месеца на задържането му под стража. Той бил злепоставен, изживял е психически стрес, чиито проявления са затруднена социална адаптация и негодност за трудова реализация за около година и половина. Той продължил да търпи вреди, поради продължилото извън разумния срок досъдебно производство от 7 години и 1 месец. Съдът обаче приема, че тези вреди не са с толкова тежко отражение върху психическото му здраве и намира, че претендираните от Спиридон вреди като едноличен търговец не се включват в приложното поле на закона. 


Решението на Окръжен съд – Добрич е обжалвано от Окръжна прокуратура пред Апелативен съд – Варна. Държавното обвинение го намира за неправилно, тъй като не била доказана причинна връзка между претърпените вреди и повдигнатото обвинение, а също заради високия размер на присъденото обезщетение.