14 нови надписа на кутиите ще плашат пушачите

14 нови предупредителни надписа, които ще могат да бъдат отпечатани върху кутиите с цигари, одобри Европейската комисия. Директивата за тютюневите продукти дава право на отделните страни да отпечатват и картинни предупреждения.

14 нови надписа на кутиите ще плашат пушачите

Европейската комисия одобри 14 предупредителни надписа, които ще могат да бъдат отпечатвани върху кутиите с цигари.


 

Стряскащите предупреждения са били одобрени от фокус групи с граждани от всяка от 27-те страни от Европейския съюз.
 
Немалка част от активните пушачи са наясно с вредите, които нанасят пряко върху здравето си, но подценяват цялостната картина на опасностите, които причинява тютюнопушенето. Европейската комисия твърди, че напечатаните върху кутиите предупреждения оказват положително влияние върху пушачите. Но за да са ефективни, те трябва да бъдат често променяни, съобщава БНТ.
 
Пушенето оказва влияние върху развиването на рак на устната кухина и гърлото, върху намалението на зрението и заболяванията на венците.
 
Някои от новите надписи ще гласят: "Тютюнопушенето предизвиква рак на гърлото", "Тютюнопушенето увеличава риска от ослепяване", "Децата на пушачите могат да станат пушачи по-лесно".
 
Държавите от Европейския съюз имат две години, за да започнат да отпечатват новите надписи върху кутиите с цигари. Директивата за тютюневите продукти дава право на отделните страни да отпечатват и картинни предупреждения - разяден бял дроб например.