Предсрочно освободен да доизлежи стара присъда иска Прокуратурата

В 30-дневен срок Окръжен съд – Добрич, ще реши дали 35-годишният Янко Георгиев от Добрич да излежи неизтърпяната част от 3 месеца и 12 дни по ефективно наказание, наложено му през 2000 г., заедно с постановеното му на 13-ти януари 2012 г. наказание 6 години и 6 месеца лишаване от свобода.

Предсрочно освободен да доизлежи стара присъда иска Прокуратурата

През 2000 г. Окръжен съд е признал Янко за виновен в извършването на 2 грабежа и го е осъдил на 5 години лишаване от свобода, но излежаването на присъдата се осъществява по-късно. На 25-ти февруари 2011 г. той бил освободен условно предсрочно от изтърпяване на останалите му 3 месеца и 12 дни от наказанието, като му бил определен изпитателен срок от 6 месеца.



Преди 2 седмици съдът призна Георгиев за виновен в извършването на опит за грабеж и опит за изнасилване при условията на опасен рецидив. Одобрено бе сключеното между него и Окръжна прокуратура споразумение за решаване на делото в досъдебната фаза и му наложи наказание от 6 години и 6 месеца лишаване от свобода при първоначален строг режим в затвор. С него на Георгиев е наложено общо наказание от 6 години за двете деяния и то е увеличено със 6 месеца - срок на условното му предсрочно освобождаване от затвора.


Окръжна прокуратура смята, че са налице основания той да изтърпи отделно остатъкът от 3 месеца и 12 дни. Прокурорът се аргументира, че 35-годишният е сторил опитите за грабеж и изнасилване през 2011 г. в 6-месечния изпитателен срок.

 

В съдебното заседание Янко Георгиев се противопостави на предложението на държавното обвинение и на назначаването на служебен защитник. Той поиска да се защитава сам. Наказателно-процесуалният кодекс обаче изисква задължително да се осигури професионален защитник на осъдения. Окръжен съд назначи на Георгиев определения му от Адвокатската колегия защитник.


Адвокатът пледира, че наложеното на подзащитния му със споразумението от 13.01.2012 г. наказание от 6 години и 6 месеца лишаване от свобода, ще постигне целите на наказателната превенция. Той смята, че ще бъде несправедливо да излежава неизтърпяната част на наказанието.


Янко Георгиев заяви, че ще обжалва решението на Окръжен съд – Варна, за предсрочното му освобождаване от затвора на 25-ти февруари 2011 г.


 Пресцентърът на добричкото съдилище припомня, че Георгиев е осъден за това, че на 9-ти юли 2011 г. в Добрич, при условията на опасен рецидив, се опитал да открадне бебешка чанта, мобилен телефон „LG” със СИМ карта, слънчеви очила „Булгари” и 80 лв., всичко на стойност 792 лв. от добричлийка, като употребил за това сила и заплашване, но не успял. На следващия ден, той се опитал да изнасили друга добричлийка, използвайки сила и заплахи. Отново неуспешно.