Преглед на печата

Водещите заглавия в някои печатни издания днес, 27 февруари:

Преглед на печата

в. „СТАНДАРТ”

„Пишат тройки на министри”
Тройки са най-ниските оценки за работата на министрите, дадени им от депутатите от ГЕРБ, научи "Стандарт". Резултатите от анкетата в парламентарната група на управляващите са почти готови и ще бъдат предадени на Бойко Борисов след завръщането му от Тунис.
„Пет фирми свалят цените на хапчетата”
Касата почва нови преговори, депутати ще следят търговете
Пет от големите фармацевтични компании за лекарства у нас са готови да смъкнат цените на медикаментите си.

в. „ТРУД”

„ЦИК - и инат, и гьонсурат”
Инат или гьонсурат? И двете. Просто ЦИК. По изборите Централната избирателна комисия остана глуха за критиките на медии и граждански организации, че работи на тъмно.
„Дядо Симеон: Аз съм горд член на БКП!”
Западноевропейският митрополит Симеон освен щатен разузнавач в Държавна сигурност е бил и член на Българската комунистическа партия. Това научи “Труд” от последната, 27-ма папка на разсекретеното досие на духовника, работил под псевдонимите Христов и Торис за Първо главно управление.

в. „ЗЕМЯ”

„Арендатори изнудват собствениците на земя”
Арендаторите са по-силни от арендодателите, защото са малко, имат икономическа мощ и могат да диктуват условията, заяви вчера пред БНР омбудсманът Константин Пенчев. Той е против монополите, но подчерта, че политиците и експертите са тези, които трябва да кажат дали трябва да има законова забрана колко земя да се обработва.
„Реки преливат, наводняват къщи, рушат мостове”
Реки излизат от коритата си преливат заради обилното снеготопене. Два моста бяха разрушени и отнесени от придошлата вода в село Чешнигирово, община Садово, алармира кметът на общината Димитър Здравков вчера.

в. „ТЕЛЕГРАФ”

„БОЙКО ПОИСКА ПРОШКА ОТ БЪЛГАРИТЕ В ТУНИС”
Вчера стартира официалната му визита в страната, като близо 50 българи се събраха в сградата на посолството ни в северноафриканската страна, за да разкажат проблемите си. Диаспората ни в Тунис го посрещна с бурни аплодисменти, а той им отвърна: "Днес е такъв хубав ден. Искам ви прошка".
„СОФАРМА ЖИЛИ ХАЗНАТА ПРВ ОФШОРКА”
Брюксел; Фармацевтичната компания доставя 70% от медикаментите за болниците Здравният октопод „Софарма" - и лично изпълнителният му директор Огнян Донев - ощетява хазната с милиони чрез износ на лекарства през офшорна компания.

 

в. „КЛАСА”

„Г-20 спасява световната икономика с 2 трлн. Долара”
Водещите държави настояват Европа да си помогне сама, преди МВФ да се намеси
Водещите световни икономики подготвят втори глобален спасителен план на стойност 2 трлн. долара, съобщи Ройтерс.
„Стефан Константинов: Цените може да бъдат свалени наполовина”
Има голям резерв, който може да позволи свалянето на цените на лекарствата с 50 на сто. Това заяви пред Дарик радио министър Стефан Константинов. Според него намалението може да се договори с фармацевтичните компании.

в. „КАПИТАЛDAILY”

„Магистрален тест за 200 млн. лв.”
Най-голямата пътна поръчка за тази година - отсечката на магистрала „Струма" от Дупница до Благоевград, ще протече по нов начин. Цената вече няма да е единственият критерий, а вече от значение ще са опитът на кандидатите, техническите им решения и срокът.

 

в. „НОВИНАР”


„Тараторът и суджукът може да минат под закрилата на ЮНЕСКО”
Българските кулинарни гозби може да станат част от световното културно наследство на ЮНЕСКО. Това съобщи зам.-министърът на земеделието и храните Светлана Боянова по време на изложението Международен земеделски салон в Париж.

в. „ДУМА”

„Министри и заместниците им със скандални пари за 2010 г.”
Министри и зам.-министри са получили скандални възнаграждения през 2010 г. Това се изясни в парламента вчера, след като депутати от левицата извадиха данни от Сметната палата за страничните доходи на висшите представители на ГЕРБ в управлението.

в. „24 ЧАСА”

„Мафията пере по 600 000 000 печалба от цигарена контрабанда”
Българската мафия легализира годишно по 600 милиона лв. печалба от контрабанда на цигари у нас. Щетата за бюджета от пропуснати акцизи и ДДС е 1,5 млрд. лв. годишно.
Цигарите влизат главно по море, но и с камиони и комбайни. в. “МОНИТОР”
“10 бона  глоба за кражба на парно”
До 10 хиляди лева глоба за кражба на парно от съседите ще бъде предвидена в Наказателния кодекс. Предложението за въвеждане на санкцията е на зам.-шефа на ПГ на ГЕРБ и зам.-председател на икономическата комисия в парламента Валентин Николов.