В очакване на Оскарите

Едно от най-големите кино събития за годината - церемония по раздаването на наградите "Оскар" на Американската филмова академия, предстои тази вечер от 19 ч. местно време (2 ч. на 27.02 българско време) в известния "Кодак тиътър" в Лос Анджелис.

В очакване на Оскарите

Лос Анджелис е в трескаво очакване на тазвечершната церемония по връчването на 84-те престижните награди - Оскар.

Събитието ще се проведе от 19 часа местно време (2 ч. на 27.02 българско време) в Kodak Theater.  За девети път в своята кариера водещ на шоуто ще бъде един от ветераните на топ наградите - комикът Били Кристъл.


 

Засега фаворити са "Изобретението на Хюго" на режисьора Мартин Скорсезе с 11 номинации, между които и за най-добър филм и "Артистът" на Мишел Хазанавишъс с 10 номинации.

Ето и останалите номинации:

За най-добър филм:
„Боен кон", „Артистът", „Кешбол", „Потомците", „Дървото на живота", „Полунощ в Париж", „Изобретението на Хюго", „Ужасно силно и адски близо"

Най-добър режисьор:
Мишел Азанависиюс за „Артистът", Александър Пейн за „Потомците", Терънс Малик за „Дървото на живота", Уди Алън за „Полунощ в Париж", Мартин Скорсезе за „Изобретението на Хюго".

Най-добра главна мъжка роля:
Демиан Бишир в „По-добър живот", Джордж Клуни в „Потомците", Жан Дюжардин в „Артистът", Брад Пит в „Кешбол", Гари Олдман в „Дама, поп, асо, шпионин".

Най-добра главна женска роля:
Глен Клоуз в „Алберт Нобс", Виола Дейвис в „Южнячки", Руни Мара в „Момичето с драконовата татуировка", Мерил Стрийп „Желязната лейди", Мишел Уилямс „Една седмица с Мерилин".

Най-добра поддържаща мъжка роля:
Кенет Брана в „Една седмица с Мерилин", Йохан Хил в „Кешбол", Ник Нолти във „Воинът", Кристофър Плъмър в „Новобранци", Макс фон Сюдов в „Ужасно силно и адски близо".

Най-добра поддържаща женска роля:
Беренис Бежо в "Артистът", Джесика Честейн в "Южнячки", Мелиса Маккарти в „Шаферки", Джанет Мактир в "Албер Нобс", Октавия Спенсър в „Южнячки".

Най-добър чуждоезичен филм:
„Булхед"(Белгия), „Бележка под линия" /Израел/, "В мрака" /Полша/, „Мосю Лазар" /Канада/, „Надер и Симин: Развод" /Иран/.