Медиаторите - в полза на гражданите

Работна среща на медиатори от града и институции, които биха могли да ги ползват или да насочват гражданите към тях, проведе днес председателят на Окръжен съд – Добрич, Енчо Енчев.

Медиаторите - в полза на гражданите

Медиаторите бяха представени от Даринка Дойчева – икономист, Диана Далакманска – адвокат, Жанета Николова – социален работник и Снежана Ванкова – представител на  фондация „Лумос”. На поканата на съда се отзоваха директорът на регионалната дирекция „Социално подпомагане” Веселин Гочев и техният юристконсулт Николинка Атанасова, секретарят на Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни Росица Добрева, управителят на „ВиК” ЕООД – гр. Добрич  Дамян Калчев, Анатоли Тодоров – управител на магазин на „Глобул” в Добрич и регионалният представител на Комисията за защита от дискриминация Ширин Касаб.   

 

picture_005_600

 

„Съдът е длъжен да се съобразява със закона и влиза в неговите рамки, а при медиацията има по-голяма вероятност спорещите страни да изгладят и запазят отношенията си и да намерят разумен компромис”, акцентира председателят на Окръжен съд – Добрич, Енчо Енчев. И обърна внимание на широкото приложение на този способ за решаване на конфликти в Европа, САЩ, Великобритания и Китай. Той припомни, че идеята за настоящата среща възникна след разговор с добричките медиатори през декември. След това Окръжен съд – Добрич, публикува списък с имената и телефоните им на интернет страницата си и го постави в главното фоайе на Съдебната палата, а срещата и самата медиация бяха популяризирани в медиите.

 

„Медиацията защитава принципа, че хората, сключили споразумение в нея, не са губещи, а всяка страна излиза от спора, постигнала максимално възможното. Тя зачита спецификите на участниците в нея, а това е голям двигател за решаване на конфликта”, посочи Жанета Николова. Диана Далакманска обърна внимание на финансовата изгода на спорещите да сключат спогодба и задълженията да се платят по доброволен план, вместо да се водят дълги дела. Даринка Дойчева подчерта, че решаването на спора зависи от контролирането на емоциите, които са много високи в обществото ни.

 

picture_004_600

 

По покана на секретаря на Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни медиатор ще участва утре в съвещание с обществените възпитатели. Г-жа Добрева покани медиаторите да се включат и в съботните училища за родители в Добрич, тъй като причината за противообществените прояви на децата се корени в семейните конфликти. В офиса на Комисията ще бъде поставен списък с имената и телефоните на медиаторите.

 

Да популяризира медиацията в техните структури в Добричка област се ангажира и директорът на Регионалната дирекция „Социално подпомагане” Веселин Гочев. Представителят на „Глобус” Анатоли Тодоров смята, че медиацията би могла да им бъде полезна, ако се намери начин тя да бъде ползвана, преди фирмите да предприемат мерки срещу некоректните платци.