Преглед на печата

Водещите заглавия от централния печат днес, 22 февруари:

Преглед на печата

"ДНЕВЕН ТРУД"
Разпродават имоти на гурбетчии
Не плащали данъци и осигуровки в чужбина
Данъчните в Кърджали разпродават коли и къщи на българи, работили в чужбина, без да са плащали там данъци и осигуровки. Пет молби за принудително събиране на публични вземания са пристигнали в агенцията
за приходите в родопския град. Те са от Германия, Белгия, Великобритания и Гърция.

"24 ЧАСА"
Спират 20 още влака
Локомотиви и вагони - на ремонт, зимата ги повредила
От 27 февруари "БДЖ-пътнически превози" спират още 20 влака. Очаква се днес да кажат по кои линии няма да се движат.
Причината е, че няма локомотиви и вагони, с които да композират влакове, каза шефът на дружеството Георги Иванов.
Ледена висулка отнесе половината лице на мъж
Ледено парче, откъртило се от покрива на хотел "Глория палас" на бул. „Мария Луиза" в столицата, отнесе половината глава на 38-годишен мъж, който случайно минавал оттам. Г. И. веднага е откаран в „Пирогов", където екип от неврохирурзи под ръководството на доц. Никола Габровски го оперирал спешно.

"СТАНДАРТ"
Мартеницата в ЮНЕСКО
Атакуваме света с "Чудесата на България" 2
Мартеницата в ЮНЕСКО. Това ще е една от целите на кампанията "Чудесата на България" 2, която по инициатива на "Стандарт" започва през март. Искаме да помогнем на държавата да защити с проекти включването на два нови обекта от културното ни наследство, каза главният редактор на "Стандарт" Славка Бозукова на среща вчера с генералния директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова.
Вадят досиетата на банкерите
Досиетата на банкерите ще излязат на светло. Това съобщи вицепремиерът Цветан Цветанов. Правителството ще подкрепи и обявяването на агентите сред адвокатите и ректорите на висшите училища в страната.
ГЕРБ ще направи нужните промени в закона, за да бъдат отворени и папките за кредитните милионери.

"НОВИНАР"
21 000 абонати на "Топлофикация" със сметки над 300 лв.
Петър Чергаров
Столичното дружество налива 52 млн. лв. в ремонти и инвестиции
Около 21 ООО столични домакинства ще платят над 300 лева януарски сметки за парно. Сметките на други 260 000 абонати на „Топлофикация-София" са до 150 лева, а останалите около 119 000 столичани" ще трябва да извадят между 150 и 300 лева. Това отчете пред съветниците от бюджетната комисия в Столичната община шефът на дружеството Стоян Цветанов при представянето на финансовите резултати на компанията за миналата година и плановете за 2012 г. Цветанов посочи, че някои абонати ще имат 100% по-скъпи сметки, а тези на други ще бъдат по-ниски.

"КЛАСА"
Стотици транспортни фирми фалират заради по-скъпо гориво
При превоза на товари 50 на сто от цената зависи от дизела, при пътническите - 60 на сто
Стотици товарни и пътнически транспортни фирми вероятно ще преустановят дейността си заради безпрецедентно скъпите горива, показа проучване на в. "Класа" Още повече че едно от основните изисквания за вписване в регистъра на съответния превозвач е стабилно финансово състояние.
Борисов: Чакаме милиард инвестиции от Китай
"Тази и следващата година чакаме милиард инвестиции от Китай. Спомням си разговора си с премиера на Китай, в който договорихме поне милиард инвестиции в нашата страна в рамките на тази и следващата година. Всички сме доволни, че в България ще има производство на автомобили". Това обяви премиерът Бойко Борисов при официалното откриване на автомобилния завод на китайската Great Wall съвместно с "Литекс Моторс", собственост на Гриша Ганчев, в ловешкото село Баховица.

"ДУМА"
Катастрофа грози язовир „Бели Искър"
МРРБ и Столичната община си прехвърлят отговорността
"Катастрофа грози стената на язовир "Бели Искър"! Цунами застрашава природа и хора по долината на р. Искър и Самоков", предупреди вчера председателят на Националния комитет за подобряване на водоснабдяването инж. Ганчо Хитров. Той алармира, че ако не бъдат предприети спешни мерки за укрепяване на стената на язовира, има реална опасност за населението в района и за части от София. Според него при евентуално наводнение щяло да бъде засегнато населението от Железница до Бояна.
Извадиха Харизанов от „Напоителни системи"
Човекът без образование се оказа обвиняем за крупна кражба, подсъдим за заплаха и осъден условно за рекет
"Нашенският Бил Гейтс", шефът на "Напоителни системи" Георги Харизанов, се оказа не само без образование, но и обвиняем по две дела - за крупна кражба и за заплаха, както и осъден за рекет. Харизанов ще бъде временно изваден от борда на директорите на "Напоителни системи", докато се произнесе прокуратурата, съобщи вчера министър Мирослав Найденов.

"СЕГА"
Фармацевтичната война доведе до уволнението на двама здравни шефове
Премиерът отстрани по "собствено усмотрение" зам.-министър, ГЕРБ прие оставката на управителя на НЗОК
Скандалът, започнал с бонусите в здравната каса и прераснал в обвинения за монопол към фармацевтичната компания "Софарма", вчера претърпя нов обрат. Премиерът Борисов освободи без никакви обяснения от поста зам.-министър на здравеопазването Гергана Павлова. "Решението на премиера е по собствено усмотрение", обясниха лаконично от правителствената пресслужба. За пръв път Борисов уволнява висш чиновник по "собствено усмотрение". По-късно депутатите от ГЕРБ решиха единодушно да гласуват за оставката на управителя на здравната каса д-р Нели Нешева в парламента.
Кризата е оставила без работа всеки десети предприемач

Частната инициатива е най-засегната от кризата на пазара на труда през последната година, показват окончателните данни на НСИ за последното тримесечие на 2011 г. Хората със собствен бизнес или изхранващи се с друга самостоятелна дейност са намалели с 10.2% (38 700 души) спрямо последното тримесечие на 2010 г.

"МОНИТОР"
Парното по-евтино, ако плащаш редовно
Шефът на ДКЕВР предлага:
Режат счетоводителите, топломерите с дистанционно - по избор
Тънки сметки за коректните клиенти на „Топлофикация - София" предложи вчера шефът на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Ангел Семерджиев. Според него топлофикациите в страната трябва сами да започнат да отчитат топлинната енергия, а на клиентите, които редовно си плащат сметките, да намаляват цената на парното, съобщи bTV.
Всеки втори иска всички на светло
Над 50% искат разширяване обхвата на Комисията по досиетата, като бъдат разсекретени документите за всички публични личности, и само 6% са за стесняване на дейността й. Главно членове на БСП и по-възрастни са за стесняване дейността на комисията и в този смисъл и на закона. Това сочат данните на НЦИОМ от последното проучване на общественото мнение в началото на февруари, огласено от шефа на социолозите Лидия Йорданова.

"ЗЕМЯ"
Гърция си получи 130-те млрд. евро
След 12-часови преговори в Брюксел министрите на финансите на страните от еврозоната дадоха „зелена светлина" за отпускането на заеми в размер на 130 млрд. евро за Гърция. Вторият спасителен пакет ще предотврати неизбежния банкрут и страната ще остане в еврозоната, предаде Би Би Си. От инвеститорите бе поискано да поемат по-големи загуби, за да може огромният гръцки дълг да бъде намален със 107 млрд. евро. Загубите ще бъдат по-тежки от очакваните - близо 55%.
Българска фирма била тайният спонсор на Левски
Известна българска компания щяла да бъде новият генерален спонсор на Левски. Името на фирмата обаче ревностно се пази в тайна, докато двете страни не уточнят и последните детайли по договора. Едно нещо обаче е ясно -никакви чужденци няма да стават благодетели на „синия" клуб, както в последно време непрестанно се тиражира, а българска фирма ще поеме голяма част от издръжката на Левски. Президентът на клуба Тодор Батков заяви, че на 1 март ще обяви името на новите спонсори.


 

"РЕПУБЛИКА"
ГЛАСЯТ НИ ТОТАЛНО СЛЕДЕНЕ
Службите за сигурност проверяват какво правим в интернет, наблюдават ни чрез хиляди камери
Нов проект за масово следене пуска Европейският съюз. Системата се разработва секретно от най-добрите специалисти по сигурност на континента и ще събира на едно място данните от всички камери в страната, разговорите ви по телефона, като ще следи и това, което правите всяка минута в интернет пространството.
ПЕСТИМ ОТ ХРАНА И ЗДРАВЕ
От храна и лекарства все повече се лишава бьлгаринът заради бедност и финансовата криза, пише в доклад на Световната банка, изготвен съвместно с Институт „Отворено общество".
Основният извод е, че ниските заплати и увеличаващата се безработица принуждават хората да свиват разходите, дори за най-необходимите неща.