Има опасност Кранево да посрещне туристите с разкопани улици

Има опасност Кранево да остане разкопано за новия туристически сезон, след като общинските съветници на Балчик не гласуваха балансиран бюджет на общината. Те не приеха в приходната му част да се включат 15 милиона лева – очаквани от продажбата на акциите на община Балчик в „Албена” АД, заради подозрения, за непрозрачност на сделката. Така на практика гласуваха бюджет с дефицит от 15 милиона.

Има опасност Кранево да посрещне туристите с разкопани улици

На Кранево са необходими 740 хиляди лева за довършване на ремонтите по три основни улици. Главната улица „Черно море” вече е напълно рехабилитирана, но остават разкопани тротоарите. Заедно с планираното улично осветление, благоустрояването ще струва 240 хиляди лева, съобщи кметът на курортното село Румен Николов.


 

...очаква благословията на съветниците за тротоар и лампи... очаква благословията на съветниците за тротоар и лампи 


Други две улици – „Дунав” и „Приморска” са разкопани, заради цялостна подмяна на канализационната система. Тя е извършена със средства по мярка 321 на Програмата за развитие на селските райони, на стойност над 2 милиона лева. Този проект е финализиран. Необходими са, обаче около 500 хиляди лева общинско финансиране, за подмяна на водопроводната мрежа и нов асфалт. Те са залегнали в Програмата за развитие на туризма на общината. Куриозното в случая е, че туристическата програма е приета от ОбС – Балчик, но не и бюджета.


Всички строителни и ремонтни дейности в курорта трябва да приключат до края на май, но ако решението на съветниците се забави, може да се наложи туристите да газят разкопките, въпреки че кметът заяви, че имат нагласа да довършат първия обект. Очаква се в началото на следващия месец бюджетът да бъде преразгледан, но ако вземем за пример миналата година, когато бе гласуван едва през април, прогнозата не звучи оптимистично.