Добричкият окръжен съд оправда граничен полицай по обвинение за подкуп

Добричкият окръжен съд призна за невиновен 38-годишния Димитър Г. Димитров от Ген. Тошево, за това че като старши граничен полицай на 06.03.2008 г. около 21,50 ч. на ГКПП Кардам в качеството му на длъжностно лице е поискал и приел в дар две банкноти по 5 EUR, който не му се полага, за да извърши действие по служба – паспортна проверка и да пропусне през границата на Република България турския гражданин Рашид С. Ф. и управлявания от него товарен автомобил.

Добричкият окръжен съд оправда граничен полицай по обвинение за подкуп

В съдебното заседание днес представителят на Окръжна прокуратура – Добрич заяви, че не поддържа обвинението, повдигнато на Димитър. Той изтъкна, че за да има подкуп, трябва да е осъществена сделка, а в случая няма уговорка коя от страните какво ще направи. По делото не е установено и как подсъдимият е отишъл и оставил банкнотите в помещението, където са намерени.Адвокатът на обвиняемия също пледира той да бъде обявен за невинен, защото обвинението не е доказано. Той посочи противоречия в показанията на турския шофьор, който е сигнализирал полицията и дал сумата. „Налице е поведение у Рашид Ф. и органите на Вътрешна сигурност на МВР, което говори за преднамереност”, посочи защитата.

Пресцентърът на ДОС припомня, че на Димитър Д. е повдигнато обвинение от Военно-окръжна прокуратура – Варна, по жалба на Рашид Ф. – гражданин на Република Турция, притежаващ и българско гражданство. Той е работел като шофьор на камион за международни превози и често му се е налагало да пътува през България и за Румъния. Той сигнализирал на обявен от МВР в медиите телефон за борба с корупцията, че при преминаване на българската граница, служители на Гранична полиция си позволяват да изнудват шофьорите за дребни суми, а после подал официална жалба пред прокурор. Бил инструктиран как да се държи и две от неговите банкноти били заснети и подробно описани от представителите на „Вътрешна сигурност” на МВР. В обстоятелствената част на обвинителния акт е посочено, че около 21,50 часа на 06.03.2008 г. свидетелят преминал през ГКПП – Кардам, а проверяващият го граничен полицай му поискал 10 EUR, за да обработи по-бързо документите му. Водачът предал предварително обработените банкноти и уведомил полиците от „Вътрешна сигурност” на МВР. Следствена група претърсила граничния пункт и в сервизно помещение с общ достъп. В кашон, в който имало и пластмасова кутия, те открили парите. Върху тях обаче липсват годни за експертиза пръстови отпечатъци.

Основният свидетел по делото Рашид Ф. не се яви на проведените четири съдебни заседания в Добричкия окръжен съд. Министерството на правосъдието на Република Турция уведоми с писмо Добричкия окръжен съд, че адресът, посочен в призовката, и лицето не са намерени. Проверка на Добричкия окръжен съд показва, че в изпратената на Рашид Ф. призовка е вписан адресът, който лично е посочил в досъдебното производство.

Съдебният състав прочете и прие неговите показания дадени в досъдебното производство и пред съдия, а също подписаната от него жалба. В хода на съдебното следствие се констатира, че обвинението е изградено изцяло на показанията на Рашид Ф., които се явяват в противоречие с показанията на останалите свидетели и другите доказателства по делото.