„Карлсон“ е последната премиера за сезона на ДКТ „Дора Габе“

Премиерата на постановката е утре вечер, 21 юни, от 18.00 часа

„Карлсон“ е последната премиера за сезона на ДКТ „Дора Габе“

За първи път ДКТ „Дора Габе“ в Добрич ще представи на сцената си постановката „Карлсон“. „Представлението е много хубаво, много живо и много актьорско и със сигурност децата много ще му се радват“, посочи директорът на театъра Петър Петков. Режисьор на спектакъла е Леонард Капон, според когото „Карлсон“ е едно от вечните заглавия в детската литература. „Изключително много харесвам Астрид Линдгрен и тя винаги е била много провокативна като автор. Каквото и да прочетеш от нея, то винаги е много съвременно и се отнася за всяко време, отключва въображението и на големи, и на малки“, сподели Леонард Капон. По думите му книгите на Линдгрен са като филмите на Чарли Чаплин – подходящи и за деца, и за възрастни. В пиесата се говори да имаме куража, смелостта и доверието да бъдете необикновени, да не се поддаваме на скрития или явен стремеж да ни направят обикновени и да ни приравнят към всички останали. Образите са много ярки, малко преобразени и доближени до нашето светоусещане, но всичко от книгата като дух и като израз е запазено, както и изреченията на Карлсон, които са станали идиоматични. 

Представлението е подходящо за всяка възраст, дори и за възрастните. Работата по подготовката, по думите на Леонард Капон, е била забавление.

Актьорите в представлението са Мила Боянова, братята близнаци Валентин и Иван Иванови и Росен Радев, както и най-новото попълнение в ДКТ „Дора Габе“ Елена Георгиева, която е завършила преди един месец университета в Пловдив. Куклите са дело на София Митева. Музиката е на композитора Пламен Петков, за когото Лео Капон сподели, че е автор на изключително различна детска музика с много силен елемент на филмова музика и тя действа провокативно и на актьорите. 

Всички, обичащи кукленото изкуство и историите за Карлсон, са поканени на премиерата на постановката утре вечер от 18.00 часа. От ръководството на ДКТ „Дора Габе“ апелират зрителите да минават покрай сградата на пощата, за да могат безпрепятствено да стигнат до театъра поради ремонтните дейности по централната пешеходна зона.