Преглед на печата

Водещите заглавия в пресата днес са различни, част от ежедневниците пишат за ултиматумът на "Анонимните" срещу АКТА

Преглед на печата
в. „ТРУД”

„Селските училища до 10-и клас”

Всички училища в селата и малките населени места, където живеят младежи до 16 г., ще могат да приемат ученици до 10-и клас. Това предвижда новият закон за средното образование, разказа в интервю за “Труд” зам. просветната министърка Милена Дамянова.

„Полицейска сила - по план и в краен случай”

След дългогодишни критики и осъждания на България за полицейско насилие и злоупотреба с власт МВР предлага законови промени. Те трябва да ограничат това явление и да доближат страната ни до международните стандарти.

в. „ДУМА”

„Работодатели дължат 2 млрд. лв. за заплати”

185 промишлени фирми са затворени само в Пловдив, 50 млрд. лв. депозити стоят в банките

"Анонимните" се заканиха на българските власти”

Откажете се от АСТА официално, иначе - лошо, предупредиха хакерите управляващите хакерската група "Анонимните", от чиито виртуални атаки пропищяха фирми, организации и дори американското ЦРУ, отправи специално послание към българските управници.

в. „СТАНДАРТ”

Хакери бутат министри

Ултиматум за АКТА стана хит в нета

Азис става министър на културата, а Пената сменя Свилен Нейков в спортното ведомство. Тези и други рокади в кабинета може да се появят на правителствения сайт до дни, ако прочутите хакери от "Анонимните" изпълнят заканата си към властта у нас. "България да се оттегли от АКТА мирно, с официално изявление. Иначе очаквайте нещо, което никак няма да ви хареса". Този призив отправиха вчера към правителството ни "Анонимните" в клип в Youtube.

в. „ТЕЛЕГРАФ”

Нов потоп в неделя

Нов потоп очаква голяма част от страната 6 неделя и понеделник. Тогава ще започне активното снеготопене, защото температурите ще скочат до плюс 6-7 градуса, предупредиха метеоролозите. В същото време обаче състоянието на голяма част от речните корита е плачевно и опасността от преливане и наводнения е повече от реална, показа проверка на „Телегва Хасковска заради затлаченото корито на р. Олу дере. В Кричим също бият тревога заради опасността от преливане на язовирите „Кричим" и ,Въча". В русенското с. Долна Студена се подготвят за бедствие, като хората отсега пълнят чували с пясък заради ледовете, обхванали Янтра, които ще наводнят селото при стопяване.

 в. „СЕГА”

Януарските сметки за ток и парно надминаха и най-мрачните очаквания

Светлана Ненова

Топлофикациите оправдават скока със студеното време, увеличеното потребление и особеностите на дяловото разпределение

Януарските сметки за ток и парно надминаха и най-смелите очаквания. Въпреки прогнозата на столичната топлофикация, че те ще са само с около 10% по-високи спрямо миналия януари и 17% спрямо декември, в повечето случаи става въпрос за разлика от 50-60%. Още по-голям скок се очаква за февруари. Хората, топлили се на ток, също трябва да се подготвят за изненади. През последните дни стана ясно, че потреблението на електроенергия главно в домакинствата е скочило с 15% и е счупило всякакви рекорди. Абонати на ЧЕЗ в София се оплакаха, че последните им сметки са между 40 и 60% по-високи от същото време предишната година.

 в. „КАПИТАЛDAILY”

„Гърция: Още една стъпка към Голгота”

Парламентът одобри сурови бюджетни икономии, докато демонстранти вилняха в Атина.

 в. „24 ЧАСА”

„Ядем два пъти по-скъп боб от германците”

Купуваме боб за 3,20 лв. (1,60 евро) килото, а германците - само за 75 евроцента. Това показва сравнение на цените в България, Гърция, Германия, Франция, Италия и Холандия.

в. „КЛАСА”

„Икономическите очаквания на българите паднаха до ниво от 2009 г.”

Икономическите очаквания на българите в края на 2011 г. се върнаха на рекордно ниски нива от май 2009 г. Това сочат данни от проучване на нюрнбергския институт GfK.

в. „НОВИНАР”

„Ветеринари предупреждават за екологична бомба”

Министерството на земеделието и храните залага екологична бомба с бъдещото изискване собственици на умрели животни сами да финансират транспортирането им до един от двата екарисажа в страната - във Варна и в Шумен.

 в. „МОНИТОР”

“350 лв. за парно в празен апартамент”

Близо 350 лв. сметка за парно за януари е получил столичанин, живеещ в чужбина, за необитаем апартамент в центъра на София. Известният от близкото минало режисьор, който пожела да запазим анонимността му.