В Балчик се открива 35-то издание на фестивала „Процес-Пространство“

Изкуството от Балканите, неговите проблеми и бъдещо развитие са фокус на тазгодишното издание на фестивала

В Балчик се открива 35-то издание на фестивала „Процес-Пространство“

За 35-и път Балчик е домакин на международния арт-фестивал „Процес-Пространство“. Тазгодишното издание е фокусирано върху изкуството от Балканите, неговите проблеми, възможности и бъдещо развитие. Мотото тази година е 3+5=∞/ДОПУСТИМО БЪДЕЩЕ и залага основната тема на изданието, а именно намирането на общи хоризонти и допирни точни върху, които творци от района на Балканите биха могли да се обединят и работят заедно и всеки да представи своята визия за едно възможно бъдеще. Същевременно темата търси общи проблематики, както и перспективи за развитие и разгръщане на арт възможности и общи проекти. Концепцията е в събирането на едно място на идеите, творчеството и критиката на хора работещи и познаващи културната, художествената, социално-психологичната, проблематичната среда на Балканите. 

Участници в изданието са 20 артисти от България и чужбина, които имат амбициозни заявки за своето представяне. Сервет Кочийт, родом от Турция, но живеещ в Нидерландия, ще представи сложна инсталация от рециклирани автомобилни части, която е бъде изработена на място в Балик, специално за фестивала. Той е световна звезда на съвременното изкуство с множество международни проекти и изложби.  От Турция участват също художничките Демет Ялчинкая и Бегум Челик, които представят съответно съвременна живопис и фотография. От Румъния пристига Овидиу Тоадер, който ще представи чисто нова творба, продължение на проекта си „Ray Collector” (Колектор на лъчи), като работата му е изработка специално за фестивала по време на резиденцията в Балчик. От Австрия и Сърбия пристигат  Изидора Кръстич и Петър Крас, от Гърция Мария Гуивели, които ще търсят вдъхновение от природата, атмосферата и живота на хората от района и ще проектират своите чувства чрез средствата на акварел и колаж.

Българското участие в президентската програма е много силно с преобладаващо живописна и графична основа. Участниците са Нора Ампова, Надя Розева, Васил Славков, Йордан Панков – J.PANK, Силвия Радева, Ралица Стоицева и Мартин Трифонов. Куратор на форума е изкуствоведът Христина Бобокова, а артистичен директор художничката Рада Якова.

За първи път на фестивала гостува галерия и това е варненската галерия „Ларго“, която ще открие фестивалната програма за гости и посетители на 14 юни в Градската Художествена Галерия - Балчик с изложбата „(Не)възможна цикличност“. Участници са Васил Стоев, Атанас Колев, Румен Нечев, Петър Чиновски, Драго Дочев и Розина Макавеева, които представят живопис, графика, скулптура, видео арт, инсталации и обекти. 

От 2023 година програмата на форума представя и лекторска, и филмова част. През 2024г. гости са Надежда Джакова, комисар на Българския Павилион във Венеция, румънската аукционна къща Art Mark; Сервет Кочийт, представяне на филма „Медалът“ на Надя Розева, първо представяне на документалния филм „Отражения в спомени“, репортажен филм от акция „Тухлата“ на Христина Бобокова и Рада Якова.

Гости и посетители могат да присъстват свободно на всички дейности от програмата от 14 - 15.06.24г. в ГХГ – Балчик и ИЦ “Мелницата“ -  Балчик.