Дните на органовата музика „Fiori Musicali / Музикални цветя“ в Добрич завършват с концерт на Мария Славова - орган и Рада Йосифова – флейта

Финалният концерт от органовия фестивал е тази вечер от 18.30 часа в концертна зала „Добрич“

Дните на органовата музика „Fiori Musicali / Музикални цветя“ в Добрич завършват с концерт на Мария Славова - орган и Рада Йосифова – флейта

На 14 юни, петък 2024 г. в концертна зала „Добрич“ от 18.30 чяся е заключителният концерт от Дните на органовата музика „Fiori Musicali / Музикални цветя“ в Добрич. Фестивалът завършва с изпълнения на Мария Славова и Рада Йосифова. 



Мария Славова е родена в Добрич. Първите си уроци по пиано започва в ранна детска възраст при Надежда Анкова. Завършила е СМУ „Добри Христов” в гр. Варна и АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев“ в гр. Пловдив със специалност пиано. Изучава орган под ръководството на проф. Нева Кръстева. Паралелно с преподавателската си дейност развива активна концертна практика като пианист и органист. Участва в многобройни концерти като солист, камерен изпълнител и акомпанятор у нас и в чужбина. Създател и активен участник в т.нар. органов фестивал - Дни на органовата музика „Fiori Muzicali / Музикални цветя“ – Добрич. В момента е пианист - органист в Камерен оркестър „Дианополис“, Ямбол. 

Рада Йосифова завършва НМУ „Любомир Пипков“ в класа по флейта на Явор Желев. Носител е на трета награда от конкурса „Светослав Обретенов“ (2011). Като солист и камерен изпълнител е участвала в концерт на Камерата Цюрих с откъси от ораторията „Theodora“ от Хендел в рамките на фестивала Мартенски музикални дни в Русе (2011); в концерти на Affettuoso Baroque Trio в София (2016); в образователни проекти на фондация „Фортисимо Фамилия“ в София (2012), в проекти на Баховото общество в България и др. Участвала е в майсторски класове на Андраш Адорян, Бертен Холандер, Христо Христов, Христо Добринов. През 2018 печели Втора награда и Награда на Съюза на българските композитори за изпълнение на българска творба в Международния флейтов конкурс във Варна. През 2023 получава бакалавърска степен от НМА „Проф. Панчо Владигеров“, където до 2022 учи в класа на проф. Деян Гаврич, а след това при Ива Любомирова. По време на обучението си в НМА по програма „Еразъм+“ през 2022 се обучава в Университета „Гутенберг“ в Майнц, където работи с Деян Гаврич, Матиас Бичак и Томас Рихтер. Оркестровият ѝ опит е свързан с Филхармония „Пионер“, с участия в концерти и записи на Симфоничния оркестър на БНР, както и в концерти на Академичния симфоничен оркестър, оркестрите в Сливен, Враца и Видин и др.

Програма на концерта:

Ян Питерсон Свелинк /1562-1621/ - Хроматична фантазия SwWV 258
Йохан Себастиан Бах /1685-1750/ - Соната BWV 1034 ми минор
Роберт Шуман /1810-1856/ - Три фуги върху BACH из op. 60
Георг Филип Телеман /1681-1767/ - Фантазия за соло флейта TWV 40:4 си минор 
Артин Потурлян /1943-2022/ - Пет пиеси в памет на Фридрих Голдман 
Йохан Лудвиг Кребс /1713-1780/ - Фантазия Krebs-WV 601 До мажор

Билети на касата на Концертна зала „Добрич“.  Цена -  5 лв., за пенсионери и учащи - 2 лв.