Новото издание на автобиографичната книга "Слово и дело" от Константин Илиев с премиера в Добрич

Книгата ще представи синът на големия български музикант, композитор и общественик – арх.Венцислав Илиев

Новото издание на автобиографичната книга "Слово и дело" от Константин Илиев с премиера в Добрич

На 13 юни 2024 г., от 17.30 ч. в Регионална библиотека „Дора Габе“ в Добрич ще се състои представяне на новото издание на автобиографичната книга "Слово и дело" от големия български музикант, композитор и общественик Константин Илиев и разговор със сина на маестрото - арх. Венцислав Илиев.Събитието ще се състои във Фоайето с пианото в библиотеката. Входът е свободен.

Първото издание на „Слово и дело” е от 1997 година. Архитект Венцислав Илиев - първородният син на Константин Илиев, издава за втори път книгата по повод 100-годишнината от рождението на твореца. Архитект Илиев е роден в Русе, където живее и упражнява професията си до днес.Той е тясно свързан с Добрич, откъдето е покойната му съпруга - Меглена Витанова, също архитект. Никола Витанов - дългогодишен главен архитект и известен строител на Толбухин е негов тъст. Пред добричлии арх. Венцислав Илиев ще представи книгата „Слово и дело” и ще припомни за голямата личност  наКонстантин Илиев – вдъхновител и създател на българския музикален модернизъм.

Книгата представя една ярка картина на музикалния живот в България от 1945 до 1986 година през погледа и оценката на Константин Илиев. Трите части са своеобразни литературни „фрагменти”, в които авторът в свойствения му жив и нестандартен стил представя непознати черти от характера на неговите съвременници – утвърдени класици и младите тогава носители на авангардното музикално изкуство. Възхваляван като диригент и остро критикуван като композитор, авторът разкрива мъчителния процес на създаването, изграждането и утвърждаването на модерната музикална форма на фона на ретроградното ждановско постановление от 1949 година и наложения по-късно социалистически реализъм. Драматично са представени естетическите сблъсъци между новатори и традиционалисти, които Константин Илиев описва по неповторим начин.

Специално място в книгата е отделено на периода, в който композиторът живее и твори в Добрич /Толбухин преди 1989 година/ – срещите му с ръководителите на града, с музикантите и с обикновените хора, както и създаването на фестивала за камерна музика, който днес носи неговото име.