Балчик отново ще е световна музикална сцена по време на фестивала „Черноморски звуци“

Международният хоров фестивал „Черноморски звуци“ ще се проведе от 12 до 16 юни в Белия град

Балчик отново ще е световна музикална сцена по време на фестивала „Черноморски звуци“

За тринадесета поредна година в началото на юни Балчик ще посрещне хорови състави, композитори и диригенти от Европа и света. Четири дни Белият град ще бъде сцена на музика, море, обич, споделеност, концерти, ателиета, нови приятелства и бъдещи проекти. Д-р Валентина Георгиева, диригент на смесен хор „Черноморски звуци“ и артистичен директор на фестивала, създава събитието с идеята да строи мостове между различните култури, нации, композитори и диригенти и да покаже Балчик на света. 



От създаването си до момента фестивалът „Черноморски звуци“ е бил сцена на 214 хорови състави и вокални групи от всички жанрове и категории, на близо 6000 певци от 23 държави в Европа, Азия и Америка. Хоровите работилници са отличителният белег на музикалния форум. Ambroz Copi, Josu Elberdin, Juha Holma, Ваня Монева, Петър Крумов, Георги Андреев,
Михаил Делчев, Атанаска Попова, Катя Барулова, Милена Димитрова са само част от имената на хората, които са заставали начело на интернационалните фестивални хорове от над 200 изпълнители.

Тази година от 12 до 16 юни д-р Ваня Монева - един от най-харизматичните български хорови диригенти, ще ръководи ателие „Фолклор и съвременност“. 22 хорови състава от България, Сърбия и Ангола ще запеят заедно във финалната вечер „Sing a song” – песента, избрана за химн на фестивала, под диригентството на д-р Валентина Георгиева.

Във фестивалните дни от 12-ти до 16-ти юни на сцените в ДКЦ „Двореца“, ТИЦ „Мелницата“, „пл. 21-ви Септември“ и НЧ „Паисий Хилендарски-1870“ ще се представят 6 хорови формации от Балчик, 2 хора и един ансамбъл от  Добрич, 4-ри състава
от Варна, хорове от градовете Шумен, Ловеч, Русе, Велико Търново и 3 състава от Сърбия и Ангола. 

Тазгодишното издание на фестивала отново е под патронажа на Министерство на културата и кмета на община Балчик Николай Ангелов и се посвещава на 110 години от създаването на смесен хор „Черноморски звуци“. 

Още за събитието за събитието – четете на https://chernomorskizvutsi.co