При голям интерес премина първият ден от XVIII-я Общобългарски младежки фолклорен събор „С България в сърцето“ в Каварна

Кметът на Каварна Елена Балтаджиева и народният певец Илия Луков поздравиха участниците от България, Молдова и Украйна

При голям интерес премина първият ден от XVIII-я Общобългарски младежки фолклорен събор „С България в сърцето“ в Каварна

Изпълнители от България, Молдова и Украйна се включиха в първия ден на Осемнадесетия общобългарски младежки фолклорен събор „С България в сърцето“. Емоционалнитге  и сърцати изпълнения  на танцьори и певци развълнуваха не само  публиката, но и журито в лицето на Таня Величкова -  вокален педагог в Национално музикално училище „Л.Пипков“, София, народна певица, председател на журито, и членове Дима Александров – хореограф на „Шарена Гайда“ - Варна и Ансамбъл „Добруджа“ – Добрич и Галин Георгиев – от Българската академия на науките. Молебен за здраве и благоденствие на участниците, публиката, организаторите и града домакин, отслужи отец Василий. През целият ден морският град бе оживен от различни групи, облечени в традиционните български носии, запазили своята автентичност и предавани през годините от поколение на поколение. На сцената се извисяваха на български език народни песни, аплодирани от публиката. Малки и големи изпълнители, малки и фолклорни групи разказваха от сцената на събора своите истории и памет, характерните  народни български танци и носии. 

Тържественото откриване на ХVІІІ общобългарски младежки фолклорен събор „С България в сърцето“ бе открит от Елена Балтаджиева – кмет на община Каварна. 

„Добре дошли на родна земя! Днес и утре Каварна се превръща във фолклорна столица на вековната народна песен, която продължава да пуска корени в различните страни по света. Традициите и народните обичаи, пъргавите несравними български фолклорни танци, народните инструменти и въздействащите национални носии, ни изпълват с радост, че където и да сме – ние сме българи! Българи, които знаят своя род и родина. Драги потомци, дошли от Молдова, Украйна и страната ни, пожелавам ви заряд и вдъхновение на сцената на Каварна. Носете завинаги България в сърцето си и бъдете родолюбиви потомци!“ – обърна се към участниците Елена Балтаджиева.

С овации бяха посрещнати и думите на Илия Луков за любовта на българите, запазили през вековете старите български традиции, които предават и днес.

Всички изпълнители от първия ден на събора получиха грамоти и плакет за участие, връчени от журито. На вечерния Гала концерт се включиха известните народни певици Кичка Христова, Беатриса Александрова, Христина Ненкова, Наталия и Татяна Петкови. Вечерта завърши с продължително българско хоро на фона на изпълнителките от Гала вечерта.