Започва Европейската футболна седмица на Спешъл Олимпикс 2024

В България инициативата се провежда в партньорство с БФС и с подкрепата на Министерство на младежта и спорта и Министерство на образованието и науката

Започва Европейската футболна седмица на Спешъл Олимпикс 2024
Спешъл Олимпикс България

Днес, на Световния ден на футбола, обявен с Резолюция на Общото събрание на ООН, стартира 24-та Европейска футболна седмица на Спешъл Олимпикс. В периода 25 май – 2 юни, в партньорство с UEFA, EFDN, iCoachKids и националните футболни федерации се планират над 350 събития, в които ще участват близо 35 хиляди атлети с интелектуални затруднения. 2024 година е посветена на Футболa за всички (Football For All).



В България инициативата се провежда в партньорство с Български футболен съюз и с подкрепата на Министерство на младежта и спорта и Министерство на образованието и науката.

В рамките на националната кампания в периода 25 май – 2 юни 2024 ще бъдат организирани промоционални спортни празници „ДА ИГРАЕМ ЗАЕДНО!“ по футбол и народна топка с участие на смесени отбори на младежи с и без интелектуални затруднения от Центрове за специална образователна подкрепа, Регионални центрове, Домовете за хора с умствена изостаналост и училищата от Пазарджишка, Сливенска, Старозагорска, Плевенска, Ловешка, Бургаска, Ямболска, Варненска, Добричка, Русенска, Силистренска, Разградска, Великотърновска, Габровска, Пловдивска, Смоленска, Хасковска, Кърджалийска, Търговищка, Шуменска, Благоевградска, Видинска и Софийска области.

Целта е да бъдат насърчени Центровете за специална образователна подкрепа, Регионалните центрове заедно с техни партньори и общообразователните училища да предложат нови възможности за децата с и без интелектуални затруднения да играят заедно национално популярните игри футбол и народна топка.

В рамките на програмата „Хайде да ритаме!“, през 2024 г. Български футболен съюз подкрепя Европейската футболна седмица на Спешъл Олимпикс.

Мачовете от кръговете на Първа професионална футболна лига ще бъдат посветени на Европейската футболна седмица и мисията на Спешъл Олимпикс България. Това са мачовете, които ще се играят на 25 май 2024 между Ботев Враца – Берое, Хебър – Етър, Локомотив София – Пирин Благоевград, на 26 май – мачовете между Левски – Лудогорец, Черно море – Крумовград, Локомотив Пловдив – ЦСКА София, както и мачовете на 27 май между Ботев Пловдив – Арда, Славия – ЦСКА 1948.

Български футболен съюз е сред първите спортни организации, които подкрепиха Декларацията за достъп до спорт, инициирана от Спешъл Олимпикс България през 2005 г. В рамките на Европейската футболна седмица се очаква местни футболни клубове да отворят врати за тренировки и демонстрации за деца и младежи със и без интелектуални затруднения, както и да подкрепят Декларацията за достъп до спорт.