25 май - Световен ден на безследно изчезналите деца

Всяка година криминалистите в България работят по поне 50 случая на изчезнали деца

25 май - Световен ден на безследно изчезналите деца
Euractiv.bg

Денят 25 май  се чества по инициатива на Европейската федерация на безследно изчезналите деца и децата - жертви на сексуално насилие. От 2003 г. на този ден светът демонстрира съпричастност с близките на изчезнали и отвлечени деца.Голяма част от изчезналите деца са жертва на криминално престъпление, а роднините им нямат никаква информация за тяхната съдба. 

На днешния ден освен, че изразяваме подкрепа на близките на тези деца, се популяризира и дейността на различни организации, чиято дейност е свързана с издирването им. Съществуват бази данни с информация за изчезнали деца, а експертите са разработили и специални програми за състаряване, с помощта на които се изготвят актуални портрети на деца, изчезнали преди години.

Всяка година криминалистите в България работят по поне 50 случая на изчезнали деца.

В ЕС от 2007 г. има гореща телефонна линия за деца в риск или деца, жертва на тормоз или насилие. Номерът е 116 000. Информация може да бъде подавана за деца от цяла Европа.

България се включва за пръв път през 2010 г. в отбелязването на Международния ден на безследно изчезналите деца, организиран у нас от Европейската федерация за изчезнали и сексуално насилвани деца.