Наредбата за къмпингуването е готова, на ход е кабинетът “Главчев”

Кметовете на общини ще определят терени за свободно къмпингуване, а собствениците на земи сами ще решават дали да дават такива терени

Наредбата за къмпингуването е готова, на ход е  кабинетът “Главчев”

Проблемът със свободното къмпингуване е на крачка от това да бъде разрешен, отчитайки интересите на всички заинтересовани страни. Остава правителството да приеме напълно готовия нов проект на наредба. 
Напомняме накратко историята на проблема. В средата на юли 2023 г. народният представител от “Продължаваме Промяната - Демократична България” Ивайло Мирчев организира кръгла маса на тема „Регулация на дивото и свободното къмпингуване“. Участват представители на всички заинтересовани страни - областни управители, кметове, депутати, местни организации и природозащитници, които постигат консенсус, че проектът на наредба от 2021 г. не може да бъде изменен по начин, отговарящ на очакванията на обществото, и решават написването на правилата да започне от нулата.
Причината - в проекта на наредба, изготвена през 2021 г. от кабинета "Борисов 3" са предвидени редица регистрационни режими, както и дейности, които съдържателят на къмпинг трябва да извърши - обособяване на паркоместа, охрана и пр. Взимането на положителни становища от различни ведомства - здравни власти, екоминистерство, също беше част от документа. Всичко това, в комбинация с друг закон, ограничаващ срока, в който може да съществува къмпингът - 3 години, на практика правеше дивото къмпингуване невъзможно - вместо да уреди само правила за него, въвеждаше разрешения за всичко.
Наредбата в крайна сметка бе оттеглена, след като общественото ѝ обсъждане претърпя пълен провал с вълна от отрицателни коментари. Така в края на миналия летен сезон работна група започна работа по изготвяне на нов регламент, предвиден още преди години в Закона за устройство на черноморското крайбрежие, но несъществуващ до момента. Ивайло Мирчев отбелязва, че новата уредба трябва да е готова преди началото на настоящия летен сезон и да отчита съображенията както на желаещите да летуват, така и на местната власт.
Бившият вече зам.-министър на регионалното развитие Николай Найденов потвърждава, че наредбата е готова, като на заседанието на работната група е било взето решение да се удължи срокът до изчистване на дребни детайли. Найденов е внесъл доклада до служебния премиер Главчев със съответния проект за подзаконов акт. В основата на новата наредба е постигнатото съгласие с кметовете на общините да определят терени за свободно къмпингуване, които да бъдат нанесени на картата на географската информационна система. Частните собственици на земи пък сами ще решават дали  да отредят такива терени.  
Краят на годините неуредици и гонения на къмпингуващи се вижда, но въпреки направеното от депутата Мирчев, областни управители, кметове, неправителствени организации и правителството “Денков”, наредбата все още не е факт. Остава кабинетът “Главчев” да я приеме.



КУПУВАНЕТО И ПРОДАВАНЕТО НА ГЛАСОВЕ Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ!