Шабла ще е домакин на фолклорен празник „Песни и хора край жаравата“

Събитието ще се проведе на 18 май на открита сцена в градския парк в Шабла, а вечерта от 21.30 часа ще танцуват изпълнители от формация "Нестинари"

Шабла ще е домакин на фолклорен празник „Песни и хора край жаравата“

Община Шабла, танцова школа “Възрожденци“ - Варна и НЧ „Зора 1894“ организират Фолклорен празник „Песни и хора край жаравата“.Целта на събитието е да се събере любителите на българското хоро и народните песни и да популяризира дейността на клубовете за народни хора в страната, чрез които се съхранява фолклорното ни богатство.

Празникът си поставя за задача и да популяризира нестинарския обреден танц, като част от нематериалното културно наследство на ЮНЕСКО и фолклорен феномен.

По време на събитието участниците ще могат да обменят опит, да създадат приятелски взаимоотношения между клубовете и фолклорните групи.

Във фолклорното събитие могат да участват фолклорни клубове и групи за фолклорно танцово и певческо изкуство, без ограничение на възрастта.

Фолклорният празник ще се проведе на 18 май 2024 г. (събота) на открита сцена в градския парк в Шабла. Всички участници ще получат грамоти и плакети.

Специални гости на събитието ще бъдат хорът и оркестърът на ПФА „Добруджа“.

Организаторите обещават кръшни хора край огъня, а вечерта от 21.30 ч. ще има нестинарски танци с участието на формация „Нестинари”.

Заявки за участие във фолклорния празник и в класа по народно пеене се приемат в свободен текст до 18 април 2024 г. на електронен адрес nch_zora1984@abv.bg