Светли вторник е !

Отдаваме почит на Света Богородица

Светли вторник е !

Днес е Светли вторник, в който отдаваме почит на Света Богородица. Това е и вторият ден на Светлата седмица.



Светлата седмица е време, в което Възкресението на Исус Христос донася просветление за всички и надежда за вечен живот. Народът ни нарича тази седмица „празна“, защото през цялото време не трябва да се работи. Светлата седмица завършва на Томина неделя. Тогава се чете евангелското четмо за явяването на Христос на своите ученици, между които бил и апостол Тома.

Тома е един от дванайсетте апостоли на Исус, който не повярвал на Христовото Възкресение. Когато мълвата за изчезналото от гробницата тяло Господне се разнесла, единствен апостол Тома не повярвал в това знамение и поискал лично да се увери, като докосне раните от гвоздеите на прикования към кръста Иисус.

Днес на Велики вторник отдаваме почит на Света Богородица. Почитаме и паметта на християнския мъченик свети Акакий. Той е от ранните християнски мъченици, пострадал за вярата си в Иисус Христос в началото на четвърти век.

В миналото, през Светлата седмица, следваща Възкресение Христово, жените повторно боядисвали яйца, които раздавали. Според древно поверие, раздаването на червени яйца предпазвало душите на мъртвите от превъплъщаване. По време на Светлата седмица не се извършват венчавки, тъй като това са празнични дни, посветени на Христовото възкресение и никакви други тържества не са редни. Не се пости.

Християните се поздравяват с "Христос воскресе" до Петдесетница, когато се е родила Христовата църква.