Слънце и дъжд ще се редуват до края на април

Времето през следващите дни ще е променливо, температурите ще се задържат без съществени промени

Слънце и дъжд ще се редуват до края на април
НИМХ

В понеделник облачността ще е променлива, често намаляваща до предимно слънчево време, прогнозират от НИМХ. Ще бъде ветровито с умерен, в Дунавската равнина и Източна България - силен вятър от запад-северозапад. Максималните температури ще са предимно между 15° и 20°, малко по-ниски в Лудогорието. В София максималната температура ще е около 15°, в Добрич – около 16. Привечер вятърът ще отслабне и ще се ориентира от север.Над планините облачността ще е променлива, често намаляваща до предимно слънчево. Само на отделни места в масивите от Западна България ще превали слаб дъжд, по върховете - слаб сняг. 

По Черноморието облачността ще е променлива, но сутринта по северното крайбрежие ще е все още значителна и на отделни места ще превалява.

През нощта срещу вторник от югозапад ще започнат нови валежи, които през деня ще обхванат цялата страна. Има повишена вероятност на места, главно в западната половина от страната да са интензивни и значителни по количество. Минималните температури ще са предимно между 3° и 8°, а максималните - между 13° и 18°.

В сряда вятърът временно ще стане от западната четвърт. Валежи ще има на по-малко места, главно в западната половина от страната. Ще има повече разкъсвания и намаления на облачността, а дневните температури ще бъдат с 5-6 градуса по-високи.

В четвъртък и петък атмосферата ще бъде неустойчива. Отново ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност. Ще има краткотрайни валежи и гръмотевици, през първия ден главно в Западна и Централна България, през втория - в Централна Северна и Североизточна, са възможни и интензивни явления. В четвъртък ще се усили северозападният вятър, а в петък ще отслабне и ще се ориентира от североизток. Минималните температури ще са по-високи, дневните ще се понижават.

В събота въздушната маса временно ще се стабилизира и над страната ще бъде предимно слънчево. Дневните температури ще се повишат и преобладаващите максимални ще бъдат предимно между 18° и 23°.

В неделя въздушната маса отново ще е неустойчива. Ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на много места ще има краткотрайни валежи с гръмотевици. Ще се усили вятърът от североизток. Сутрешните температури ще се повишат, а дневните ще се задържат без съществена промяна, сочи прогнозата на НИМХ.