Класическа музика на световно ниво ще звучи в Добрич

Седмицата на камерната музика е от 23 до 26 април. Музикалният фестивал тази година се посвещава на композитора и диригент проф. Константин Илиев

Класическа музика на световно ниво ще звучи в Добрич

Тази година изданието е посветено на 100 годишнината от рождението на проф. Константин Илиев /1924–1988/, който от 1972 г. до 1978 г. живее в Добрич и заедно с Маестро Йордан Дафов през 1975 г. създават Дните на камерната музика.



Откриването на очаквания от всички музикален фестивал е на 23 април 2024 г. в 18.30 ч. в Концертна зала „Добрич“. В 4 поредни вечери ще бъде демонстрирано високото изпълнителско майсторство на знаменити български музиканти. Всички концерти са в Концертна зала „Добрич“ с начален час 18.30 часа.

Първият концерт е на Български камерен оркестър – Добрич с диригент Арто Чифчиян и солисти Янко Маринов – орган и Зорница Спиридонова - тимпани.

Втората вечер, на 24 април, камерен концерт ще  изнесат тримата именити музиканти проф. Георгита Бояджиева-Николова – виолончело, д-р Росен Идеалов – кларинет и Владимир Вълчев – пиано. Те са солови и камерни изпълнители в различни ансамбли, но за първи път ще свирят като трио в този състав.

На 25 април, четвъртък две имена от Държавна опера - Русе ще  поднесат изяществото на глас и пиано. Това са Анна Карадимитрова – сопран и Божена Иванова – пиано. Програмата е разнообразна – от арии и песни от мюзикъли до Панчо Владигеровите „Новелети“. 

На 26 април, петък, в последния концерт от Седмицата, пред публиката ще се представи струнен квартет „Борусан“ от Турция. 
На 27 април с хоров концерт ще бъде отбелязана и 100 годишнината от рождението на Маестро Захари Медникаров. В концерта ще вземат участие 6 хора, като диригентите им са от школата на Маестро Медникаров. Входът е свободен.