На 17 април отбелязваме Световния ден за съпричастност към болните от хемофилия

В България има регистрирани над 700 пациенти, 120 от тях са деца

На 17 април отбелязваме Световния ден за съпричастност към болните от хемофилия

Хемофилията е генетична болест, при която кръвта не се съсирва в нормалния интервал, съсирекът е нетраен или кръвта изобщо не се съсирва. От хемофилия страдат всеки 1 на 10 000 мъже в света. Жените са само преносители, заради двете си Х хромозоми, но мъжете с една Х и една Y - развиват клиничната картина на болестта. Ако мъж развие болестта, синовете му няма да я имат, но дъщерите ще бъдат носителки.


Хемофилията е хронична болест и не може да бъде излекувана, но тя трябва да има широка гласност, защото при незнание за подобна диагноза и неинформиране на съответните отговорни за здравето ни хора, смъртността е много висока. Една от основните практики за живот с хемофилия е редовния умерен спорт, кой който да заздравява костите и ставите и да поддържа тонуса на кръвоносните съдове.

От 1989г пациентите в цял свят отбелязват ежегодно Световния ден на хемофилията на 17-ти април с цел повишаване на осведомеността и разбирането за хемофилия и други нарушения на кръвосъсирването. Инициативата има за цел и да привлече общественото внимание към основните проблеми и да обедини глобалната общност на хората с хемофилия и други наследствени нарушения на кръвосъсирването, за да имат постоянен и справедлив достъп до грижи и лечение

В България има регистрирани малко над 700 пациенти, като това са пациенти с Haemophilia A и Haemophilia B – тежка, средно-тежка и лека форма. От регистрираните с болестта пациенти, 120 са деца. Лечението се осъществява със заместителна терапия с фактори на кръвосъсирването.