Двучасова блокада на пътя между селата Захари Стояново и Дуранкулак. Хората настояват за ремонт

Протестиращи от селата Захари Стояново и Дуранкулак, община Шабла, обявиха безсрочен протест с настояване за спешен ремонт на пет-километрова отсечка от републиканския път III-2904

Двучасова блокада на пътя между селата Захари Стояново и Дуранкулак. Хората настояват за ремонт

Днешната блокада на пътя край село Захари Стояново продължи два часа, като всеки следващ ден от седмицата той ще се увеличава с по един час. Искането на хората е АПИ и в частност ОПУ Добрич да се ангажират с конкретни срокове за ремонт.
Събралите се на протеста обясниха, че пътят е невъзможен за минаване, без хоризонтална и вертикална пътна маркировка и изключително опасен, създавайки предпоставки за ПТП. Те са категорични, че ремонтът повече не може да чака, защото това е техният най-пряк достъп до областния център Добрич, по пътя преминават много работници от региона, както в селското стопанство, така и в туризма. Натоварено е движението и на тежкотоварни автомобили, движейки се от и за ГКПП при Кардам и Дуранкулак. 
Кметът на село Дуранкулак Веселин Йорданов посочи, че отговорите на ангажираните с ремонта институции винаги са уклончиви, като последният е гласял, че дейностите се предвиждат между март и август при евентуално финансиране. „Всеки следващ ден блокадата ще се увеличава с по един час, докато не получим ясни и категорични отговори от АПИ и ОПУ Добрич“, посочи Йорданов.



Заетите в селското стопанство се оплакаха и от постоянни проблеми при движението на специализираната техника, която струва стотици хиляди, а се троши по път, приличащ на лунен пейзаж. Мария Златева от земеделската кооперация в с. Захари Стояново обясни, че всеки ден пътува по този път и условията стават все по-опасни. „Има доста предпоставки за произшествия, защото дупките на места са много големи. За 20 години само веднъж е правен ремонт и нещата вече не търпят отлагане“, посочи тя. 
Иван Николов, жител на село Захари Стояново, се възмути, че като туристическа дестинация в този регион вместо да си говорим къде да бъде изградена велоалея, се налага хората да протестират просто за да имат път. По думите му е необяснимо как изобщо той може да бъде част от републиканската пътна мрежа. 
От АПИ посочват, че след Великден ще започне изкърпване на път III-2904 Дуранкулак- Кардам, в района на село Захари Стояново. Предвидени за ремонт са 27 хил. кв. м от третокласното трасе, с което значително ще се подобри състоянието на асфалтовата настилка.
Преди да стартират дейностите по третокласното трасе ще бъде извършено изкърпване на първокласния път I-9 в участъка между Балчик и Оброчище. През месец май е заложен и текущ ремонт на път III-901 в частта от фар Шабла до Българево. Предвижда се дейностите по всички участъци да приключат преди началото на летния сезон. Подобряването на състоянието на пътищата ще осигури безопасност и по-голям комфорт на пътуване за местните жители и туристите в района.
Утре протестът се очаква да е с продължителност от три часа.