15 април – Световен ден на културата и изкуството

Датата е избрана в почит към гения на Леонардо да Винчи, роден на 15 април 1452 г.

15 април – Световен ден на културата и изкуството


На 15 април отбелязваме Световния ден на културата и изкуството. Чества се от 1998 г. по инициатива на Международната лига за защита на културата. Посветен е на Пакта Рьорих или Вашингтонския пакт - международен договор за закрила на паметниците на културата, иницииран от Николай Рьорих и подписан на 15 април 1935 година във Вашингтон, в кабинета на президента на САЩ Франклин Рузвелт, от представители на всички държави членки на Панамериканския съюз.


Пактът се отнася както за мирно, така и за военно време. В него се съдържа клауза, предвиждаща възможност за присъединяване на държавите, които не са имали свой представител на подписването, но желаят да се присъединят.
Основната идея, заложена в договора, е, че защитата на културните обекти е по-важна от постигането на военни цели.

Николай Рьорих създава Знамето на мира – три алени кръга на бял фон.

На 17-ата Генерална асамблея на Международната асоциация за изкуство в Гуадалахара през 2012 г. датата 15 април е утвърдена и като Световен ден на изкуството. Седем години по-късно – през 2019 г., 40-ата Генерална конференциа на ЮНЕСКО обявява 15 април за ден, в който се честват свободата на артистична изява, връзките между произведенията на изкуствата и общностите, окуражава се образованието по изкуства в училищата.

Датата не е избрана случайно –  на 15 април е роден геният Леонардо да Винчи (1452-1519).