Днес стоматолозите отбелязват професионалния си празник

На 11 април лекарите по дентална медицина почитат своя покровител Св.Антипа

Днес стоматолозите отбелязват професионалния си празник

На 11 април българските зъболекари отбелязват своя професионален празник и почитат покровителя си свещеномъченик Антипа. Той бил епископ на Пергамската църква от края на първи век и мъдро и достойно бранел Христовата вяра от набезите на езичниците от тогавашната римска власт. Изпълнявал добросъвестно своите задължения  като пастир и проповедник и съветвал заблудените си съграждани да се обърнат към истинския Бог. Убедителните му проповеди и личният му благочестив живот привлекли много езичници в лоното на Христовата църква. 


Светецът покровителства професията на зъболекарите, които успяват да се борят за правата на съсловието и пациентите, стремейки се да предложат по-качествена, достъпна и модерна дентална медицина.

Българският Зъболекарски Съюз (БЗС), в който членуват над 8600 членове, участва в множество инициативи за превенция и поддържане на оралното здраве. Сред тях са Програмата за орална профилактика на деца от 0 до 18 години, отбелязване на Световния ден на оралното здраве и  организиране на форуми по дентална медицина.

Честит празник на всички стоматолози!