11-ти април - Световен ден за борба с болестта на Паркинсон и шизофренията

При адекватно лечение и правилно отношение към болните те могат да водят нормален живот

11-ти април  - Световен ден за борба с болестта на Паркинсон и шизофренията

Днес се отбелязва Световният ден за борба с болестта на Паркинсон. Навсякъде по света болните, пациентските организации и техните партньори обединяват усилия, за да привлекат вниманието на обществото към проблемите на страдащите, които наброяват над 6 милиона души.


В България има около 20 000 души с болест на Паркинсон като около 10% от тях са с тежка фаза на заболяването.
Болестта на Паркинсон е бавно прогресиращо, хронично, невродегенеративно заболяване, което настъпва когато загинат или се увредят специфични мозъчни клетки, свързани с производството на допамин. Липсата на допамин предизвиква проявяването на болестта на Паркинсон и нарушения в двигателната активност.

Джеймс Паркинсон за пръв път през 1817 г. подробно описва болестта и типичните й симптоми: треперене на ръцете и краката, прегърбване, неравномерна походка, тенденция към накланяне на тялото напред и нарушен говор. Съществува лечение, което се препоръчва при пациенти в напреднала фаза. 

Лалето е символ на хората живеещи с болестта на Паркинсон. Историята на символа започва през 1980 г. в Холандия. Холандският градинар Ван дер Верелд, който имал тази болест, селектирал специално лале с червена и бяла окраска, което кръстил Паркинсон.

На 11 април 2005 г. червеното лале е обявено за световен символ на борбата с болестта на Паркинсон по време на конференция в Люксембург.

11 април е и Световен ден за борба с шизофренията. В световен мащаб 1% от населението на земята е засегнато от болестта.

Шизофренията е сериозно психично заболяване, при което тежко страдат емоциите, волята и мисленето - така специалистите определят коварната болест. Според данни на здравни специалисти заболяването покосява по-често жените, а началните му стадии обхващат най-често лица на възраст между 18 и 35 години.

Често заболяването протича сравнително благоприятно и при адекватно лечение и правилно отношение болните могат да водят нормален живот. Около 25 на сто от пациентите са с тежка форма на шизофрения, която води до инвалидност.

Денят за борба с шизофренията се отбелязва на 11-ти април по света от 1949 г., а в България – от 1998 г.