Трето дело срещу Прокуратурата за седмица

Окръжен съд – Добрич обяви за решаване гражданското дело, образувано по искова молба на 52-годишния Спиридон Сп. от Сенокос, срещу Прокуратурата на Република България. Той моли тя да бъде осъдена по Закона за отговорността на държавата и общините и да му заплати 30 000 лв. обезщетение за причинени му неимуществени вреди. Спиридон твърди, че те са претърпени в резултат на водено срещу него наказателно производство, което е приключило с влязла в сила на 13-ти март 2008 г. оправдателна присъда. Ищецът претендира също за законна лихва върху сумата и съдебни разноски.

Трето дело срещу Прокуратурата за седмица

Районен съд – Добрич е признал Спиридон за невинен по обвинение в измама и го е оправдал.



 

Ищецът е лежал 4 месеца в ареста. Наказателното производство срещу него продължило общо 9 години и 5 месеца. Спиридон претендира, че е опозорено е доброто му име на човек и търговец, бил злепоставен в обществото, имал физически и психически болки, влошило се здравословното му състояние.

 

Адвокатът на ищеца обясни, че преди образуването през 2005 г. на наказателното дело, завършило с оправдателната присъда, обвинителният акт срещу Спиридон е бил внасян в съда и връщан за доразследване. Съдебните заседания в Районния съд не са били отлагани по негова или на защитника му вина.

 

Представителят на Окръжна прокуратура, заяви, че искът не е доказан по размер. Ответникът намира  претенцията за силно завишена, тъй като от значение било не само продължителността на наказателното производство, но и времето, през което е продължило досъдебното производство срещу ищеца – 6 години. След 06.10.2005 г. делото е било в съдебна фаза и Прокуратурата не би могла да носи отговорност, смята държавното обвинение.

 

 Окръжен съд – Добрич ще обяви решението си на 8-ми март.