Стартира XVI-то издание на Националния ученически конкурс „Посланици на здравето“

Националният ученически конкурс „Посланици на здравето“ се провежда в подкрепа на здравословния начин на живот на младите хора

Стартира XVI-то издание на Националния ученически конкурс „Посланици на здравето“

Целта му е превенцията на поведенческите и рискови за здравето фактори, свързани с нездравословното хранене, ниската физическа активност, употребата с алкохол и тютюнопушенето.



Конкурсът започва през месец април и ще продължи до месец декември 2024 г., като се провежда в три възрастови категории: 1 - 4 клас; 5 - 7 клас и 8 - 12 клас. Право на участие имат паралелки или випуски от ученици от 1-и до 12-и клас от цялата страна. В проектите могат да участват учители на една или повече паралелки, независимо дали са от един и същи випуск.

Конкурсът ще протече в две фази:

Първа фаза: от 05 април до 15 май 2024 г. участниците изпращат в Министерство на здравеопазването проекти в областта на превенцията на хроничните незаразни болести.

Втора фаза: от 20 май до 30 октомври 2024 г. участниците изпълняват и отчитат дейности, разписани в проектите.

Експертна комисия, съставена от представители на Министерството на здравеопазването и на институциите и организации – партньори на МЗ в инициативата, ще извърши класирането на участниците до 05 ноември 2024 г. Резултатите ще бъдат публикувани на интернет-страниците на партньорите след 15 ноември 2024 г. Официалното награждаване на победителите ще се проведе през месец декември 2024г.

Инициативата е на Министерството на здравеопазването  в партньорство с Министерството на образованието и науката,   Министерство на околната среда и водите, Министерството на младежта и спорт, Министерството на културата, Националния център по обществено здраве и анализи, Държавна агенция за закрила на детето, Регионалния офис на Световната Здравна Организация в България и Български младежки Червен кръст.