България чества 20 години от присъединяването си към НАТО

С тържествен концерт и конференция в София ще бъдат отбелязани днес 20 години България в НАТО, съобщи правителствената пресслужба.

България чества 20 години от присъединяването си към НАТО
Pixabay

В годината, в която отбелязваме 75 години от създаването на Организацията на Северноатлантическия договор - НАТО, България чества 20 години от присъединяването си към най-успешния политически и военен съюз в света. Като семейство на споделени ценности, днес НАТО гарантира мира и сигурността на 32 страни членки и на над един милиард  граждани, посочват от Министерския съвет (МС).
На 29 март 2004 г. България, заедно с Естония, Латвия, Литва, Румъния, Словакия и Словения официално се присъединява към алианса. Това е ключов исторически момент, защото НАТО предоставя най-значимите гаранции за нашата независимост, суверенитет и териториална цялост, като допринася за свободното и демократично развитие на страната ни. Единството на алианса и силната трансатлантическа връзка са важни предпоставки за бъдещето и просперитета на съюзниците, защото през годините доказахме, че само заедно можем да се справим с кризите, предизвикателствата и заплахите пред сигурността, посочват от МС.
Източник: Dnes.bg