Кметът на Каварна участва в 46-та сесия на Конгреса на местните и регионални власти на Съвета на Европа в Страсбург

Със заседания на комисиите по мониторинг, актуални въпроси и управление започна сесията на Конгреса на местните и регионални власти на Съвета на Европа

Кметът на Каварна участва в 46-та сесия на Конгреса на местните и регионални власти на Съвета на Европа  в Страсбург

Президентът на Конгреса Марк Коолс откри 46-тата сесия. В рамките на институционалните теми делегатите приеха изменения в Процедурния правилник на Конгреса на местните и регионалните власти на Съвета на Европа, ободрени бяха и актуализираните състави на редица национални делегации.


Конгресът обсъди и прие декларация за втората годишнина от войната на Руската федерация срещу Украйна. Няма промяна по отношение позицията на Конгреса спрямо Руската федерация, като институцията на Съвета на Европа отново осъди продължаващата агресивна война срещу Украйна, в нарушение на международното право и Устава на Съвета на Европа. Потвърден бе и непоколебимият ангажимент към независимостта, суверенитета и териториалната цялост на Украйна в рамките на нейните международно признати граници.

Делегатите проведоха и обсъждане по доклада относно ролята на местните и регионални власти като участници и гаранти за върховенството на закона. В разгледаният документ бяха представени конкретни действия, които могат да бъдат предприети от местните и регионалните власти, за да се гарантира зачитането на принципите на правовата държава на техните нива на управление и по този начин да се укрепи или възстанови доверието на гражданите в демократичните институции и да се гарантира зачитането на основните права на всички.

Във връзка с мониторинга на Европейската харта за местно самоуправление в Италия и Норвегия, отношение по докладите взеха докладчиците от Великобритания, Дания, Франция и Белгия. Докладчиците отбелязаха, че степента на надзор от страна на правителството върху местните власти остава широко разпространена, до известна степен поради законодателството, което е твърде детайлно и специфично, особено в областта на благосъстоянието, което не оставя достатъчна свобода на действие на местните власт.

В рамките на заседанията до този момент бяха обсъдени голяма част от въпросите, които ще бъдат обект на дискусия и одобрение по време на сесията този следобед и предстоящите два работни дни.

В Комисията по актуални въпроси участваха кметът на Каварна, Елена Балтаджиева и кметът на Мирково, Цветанка Йотина.

На база решенията от юни 2023 г. делегатите бяха запознати с рамката на доклада относно темата за застаряващите общности и качествени социални грижи като въпрос от сферата на правата на човека. Пандемията от COVID-19 влоши неравенствата и изведе наяве значителни слабости в системите за социална защита и дългосрочни грижи. В допълнение, като се има предвид демографските проблеми с нарастващ брой възрастно население в европейските общности, може да се очаква, че все по-голям брой възрастни хора ще се нуждаят от някаква форма на социални грижи и ще зависят от капацитета на местните и регионалните власти да гарантират предоставянето на качествени социални грижи. В тази връзка местните и регионални власти обсъдиха прегледа на основните политическите и финансовите предизвикателства, пред които е изправен секторът, и идентифицираха добри практики и инициативи на местно и регионално равнище, насочени към предоставяне на качествени социални грижи на възрастните хора. На база обратната връзка от обмена, докладчиците ще продължат с изготвянето на доклада.