Петгодишният Дима има нужда от помощ за мозъчна операция в Испания

Детето е диагностицирано с тежка форма на епилепсия и шансът му пристъпите да спрат е мозъчна операция, за която семейството му няма финансови възможности

Петгодишният Дима има нужда от помощ за мозъчна операция в Испания

Дима, заедно с майка си Йелизавета и баба си Ирина, идва в България със започването на войната в Украйна. Живеят от две години в хотел в Балчик, където майката е камериерка, а бабата се грижи денонощно за болното дете. Диагнозата на Дима е фармакорезистентна епилепсия, което означава, че лекарствените препарати не му действат. Лекарите са изпробвали вече почти всички медиканти, но нищо не помага за овладяването на пристъпите. Състоянието на Дима с времето прогресира. Майка му разказва, че пристъпите понякога са през няколко минути и не му дават покой. „Пристъпите му са страшно много – на ден са по 10 и повече, понякога им губя броя. Има дни, в които следват един след друг, буквално през 5 – 10 минути – не му дават покой. Не може дори да заспи. Ако заспи за минута – две, се събужда с крясъци и плач“, споделя Йелизавета. 


Дима не може да се храни сам, престанал е да говори, макар да е на пет годинки все още е с памперси. Единственият шанс, който лекарите му дават за нормално развитие и овладяване на пристъпите, е мозъчна операция. „Могат да ни помогнат в Испания – от Медицински център Текнон ни предложиха операция на главния мозък. Това може да му помогне да се избави от пристъпите. Нужна му е операция, за да спрем припадъците, която струва 53 хиляди евро и ние просто не сме в състояние да съберем такава сума. Нужна ни е помощ!, с мъка разказва още Йелизавета. Тя допълва, че понякога самата тя се плаши от силата на пристъпите, но се опитва да бъде силна, защото осъзнава, че детето й има само нея и баба си. Йелизавета споделя, че само чрез операция лекарите дават шанс на Дима за пълноценен живот. 

Всеки желаещ да помогне на Дима, може да преведе средства по следната дарителска сметка:
Банка: UniCredit Bulbank / УниКредит Булбанк
BIC:  UNCRBGSF
IBAN: BG 41 UNCR 70001598018557
Титуляр: Йелизавета Пославска