Пътешественикът и журналист Георги Милков представи книгата си в Шабла

Представянето на „Истории от ръчния багаж” е организирано от НЧ „Зора 1894“ Шабла по повод 130 годишния юбилей на читалището

Пътешественикът и журналист Георги Милков представи книгата си в Шабла

Пред публиката в Шабла Георги Милков разказа как като дете е мечтаел да посещава различни места и след години това се осъществява. Почти като на игра е въртял глобуса и мястото, което посочи с пръст, там отива за първи път. Съдбата или късмета го отвежда в Буркина Фасо, една интересна за Милков страна. Там се запознава с най-голямото местно племе и присъства на церемония в двореца на краля. За негова изненада се оказва, че в тази далечна страна познават Христо Стоичков.


За интервюто си във Вашингтон с футболната ни легенда разказа още автора на книгата.

„Истории от ръчния багаж“ съдържа 11 раздела и всички истории са истински.

В края на срещата авторът благодари на библиотекаря Ваня Колева и на читалищното ръководство за възможността да гостува в Шабла, а присъстващите закупили книгата получиха  автограф от автора.

Още като студент във Факултета по журналистика и масови комуникации започва работа във вестник „24 часа“. Първото му пътуване до Близкия изток е още през 1995 г. – първо в Израел, а след това в Ирак. През 2000 г. заминава като специален пратеник в Либия заради случая с българските медицински сестри, обвинени за заразяването на повече от 400 деца с вируса на СПИН. Работи по казуса до самия му край през 2007 г. Междувременно е военен кореспондент в Афганистан по време на офанзивата срещу талибаните (2001) и в Ирак (2003–2004).

През годините отразява и изследва различни регионални конфликти, включително и на Корейския полуостров. През 2013 г. участва в риалити формата „Африка: Звездите сигурно са полудели“, който се снима в Замбия и Ботсвана. Освен по работа Георги Милков е пропътувал хиляди километри из Азия, Африка и Латинска Америка като запален пътешественик. Пътува по света само с ръчен багаж.

Повод за написването на тази книга е навършването на 50-годишнината му и преместването на редакцията на в. „24 часа“ през 2016-а: открива в бюрото и шкафовете около него десетки интересни предмети, които е забравил, че притежава, но зад придобиването на всеки от тях стои интересна история.