От днес започват Великите пости, които продължават до Великден

Постът е не просто въздържание от храна, а покаяние, молитва и опрощение

От днес започват Великите пости, които продължават до Великден


От днес започва Великият пост, който продължава до Великден (5 май). По време на постите вярващите се въздържат от употреба на месо, яйца, мляко и млечни продукти. По традиция при православните християни строгото съблюдаване на поста е най-силно през първата и последната седмица.


Риба се разрешава два пъти - на Благовещение (винаги на 25 март, но ако не се пада през Страстната седмица) и на Връбница (Цветница). Морските дарове и охлювите се считат за постни.

Строг пост се пази сряда и петък, ако не се пада Благовещение и Цветница тогава. Строг пост се пази и през Страстната седмица, а на Разпети Петък се минава само на хляб и вода.

Великият пост е установен, за да могат в това време вярващите да се покаят и очистят душите и телата си и така да се подготвят за посрещане на големия християнски празник - Възкресение Христово.

Според християнската традиция Великите пости започват с опрощение, изповед и причастие. Счита се, че те нямат пълната сила, ако не са чисти мислите ни, добри делата ни и праведни думите ни. Затова през цялото времетраене на поста се препоръчват повече молитви и добротворчество и по-малко материални развлечения.