1581 дела са постъпили в Окръжния съд през миналата година

На годишно събрание бе отчетена дейността на Окръжния съд и съдилищата в съдебния район през 2023 година. Гост на събранието беше председателят на Апелативен съд – Варна Ванухи Аракелян

1581 дела са постъпили в Окръжния съд през миналата година

Общо 1581 дела са постъпили в Окръжен съд Добрич през 2023 г. С най-голям дял сред тях са гражданските – 55 %, следвани от наказателните – 34 % и търговските – 11 %. Несвършените в началото на годината дела са били 334, които добавени към постъпилите дела формират общия брой на делата за разглеждане през миналата година - 1915. Приключилите дела са 1 631, като 83% от тях са свършени в тримесечен срок, а 96.44 % от всички съдебни актове са постановени в едномесечен срок за гражданските дела и съответно шестдесетдневен за наказателните. Данните съобщи председателят на съда Галатея Ханджиева, която представи годишен отчетен доклад за дейността на Окръжния съд и съдилищата в съдебния район пред общото събрание на съдиите.


Изнесените в отчетния доклад данни за правораздавателната дейност в Окръжния съд показват, че през изминалата година са образувани общо 541 наказателни дела. Те са с 19 % и с 10 % повече от постъпилите през предходните 2022 г. и 2021 г. наказателни производства. Увеличението се дължи основно на значителното нарастване в броя на постъпилите частни наказателни дела. Ръстът им е обусловен от засилване ролята на съда във връзка с международното сътрудничество по наказателни дела. Увеличението е свързано и с активността на органите на досъдебното производство и прокуратурата, по чиито искания са образувани дела за разпит пред съдия, одобряване на протоколи за претърсване и изземване, вземане на мярка за процесуална принуда, по Закона за специалните разузнавателни средства и др.

Постъпилите през годината наказателни дела от общ характер са 57. С най-голям дял сред тях са делата за престъпления, свързани с противозаконна дейност с наркотични вещества – 19. Осем от новообразуваните дела са за използване на платежен инструмент без съгласието на титуляра, пет - за причиняване на смърт при пътнотранспортни произшествия. През отчетната година са постъпили 4 дела за убийство и едно за убийство по непредпазливост вследствие на умишлено нанесена средна телесна повреда. Сред постъпилите наказателни производства от общ характер има и дела за престъпления против собствеността, за подкуп, за укриване и неплащане на данъчни задължения, за престъпления, свързани с посегателства върху археологически културни ценности.

Постъпилите през отчетната година въззивни наказателни производства са общо 105, по-малко от предходните години.

Новообразуваните граждански дела са 864. Няма съществени разлики в постъплението спрямо двете предходни години. Първоинстанционните граждански дела са 119, като 40 от тях са образувани по Семейния кодекс – за установяване и оспорване на произход, осиновяване, за информация за осиновяване и др. Делата, образувани по искове за поставяне под запрещение са 30, по облигационни искове - 23.

През отчетната година по Закона за отнемане на незаконно придобито имущество – за обезпечение на бъдещ иск и по общия исков ред, са образувани съответно 4 и 2 дела.

Образуваните въззивни граждански производства възлизат на 733 броя - 328 от тях са образувани по жалби против решения на районните съдилища, 88 по жалби против действия на съдебните изпълнители и 317 по частни жалби против определения и разпореждания на районните съдилища.

В Търговско отделение са образувани 176 дела. На първо място по постъпление са делата, образувани по облигационни искове и делата от и срещу търговци, следвани от търговски дела по искове по Кодекса за застраховане. През 2023 г. по молби за обявяване в несъстоятелност са образувани 12 търговски дела, при 9 за 2022 г. и 14 за 2021 година. През отчетния период са образувани 18 частни търговски дела по молби за обезпечаване на бъдещ иск.

През 2023 г. в районните съдилища в съдебния район са постъпили общо 7 984 бр. дела. Отчита се спад в общото постъпление на дела. От общо постъпилите дела в районните съдилища 5 628 са граждански и 2 356 наказателни.

Общо свършените от районните съдилища през 2023 г. дела са 7 972 бр., което съставлява 84 % от общия брой на делата за разглеждане.